FBI advarer: – Bruk USB-kondom

27/04/2023 12:47

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
FBI advarer mot bruk av offentlige ladere.

Amerikanske FBI advarer om bruk av offentlige USB-ladepunkter.

Kriminelle skal ifølge FBI ha funnet en måte å benytte seg av denne typen offentlige ladere for å installere skadelig programvare på enheten du kobler til.

Denne typen kriminalitet er kjent som «juice-jacking». På Federal Communications Commission (FCC) sin nettside kommer det frem at kriminelle kan etterlate infiserte USB-kabler igjen på offentlige steder, og i noen tilfeller gi ut infiserte kabler som gaver.

Ved lading på offentlige områder, anbefaler både FBI og FCC å ta med egen ladekabel og ladekontakt, i tillegg til å benytte seg av stikkontakt i stedet for USB-uttak. I tillegg anbefaler FCC å ta med en ladebank.

Typiske steder hvor offentlig lading finnes er flyplasser, hoteller, kjøpesentre og offentlig transport.

Bruk USB-kondom

Fagdirektør i Eidsiva Sikkerhetstjenester, Vidar Sandland, forteller at dette har vært en kjent problemstilling i lang tid.

Sandland forklarer at det ikke finnes noen lett måte å se at en ladekabel/stasjon er manipulert, dermed er det tryggeste å bruke egen lader.

– Det er også mulig å anskaffe et «USB-kondom»; et adapter man kobler mellom ladekabelen og enheten, hvor kun de ledningene som blir brukt til lading er tilgjengelig. Da er det ikke fare for at man kan få overført data eller bli angrepet. Dette er mulig å anskaffe hos de fleste elektronikkjeder.

Vær obs på at åpne nettverk kan være en måte å foreta lignende angrep på. Derfor kan det å være lurt å være nøye med hvilke du velger å koble på.

Hvis du allikevel må være på et usikret nettverk, vær oppmerksom på at adressefeltet i nettleseren viser et bilde av en hengelås når du har en tilkobling til et nettsted. Dette betyr at nettsiden er trygg.