Fem sjimpanser rømte fra dyrehage: Nå er fire skutt og drept

15/12/2022 07:43

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Fire sjimpanser mistet livet under tragiske omstendigheter i Sverige onsdag ettermiddag.

Onsdag ettermiddag skjedde det som ikke må skje i Furuviksparken nær den svenske byen Gävle, som ligger rundt 170 kilometer nord for Stockholm.

Parken er en kombinert fornøyelsespark og dyrepark, hvor blant annet syv sjimpanser bor, som vanligvis på denne tiden av året holder seg inne i sitt lukkede anlegg.

På mystisk og foreløpig uløst vis klarte imidlertid fem av disse syv sjimpansene å rømme fra anlegget sitt onsdag ettermiddag, og det utviklet seg på en spesielt uheldig måte.

Det viser flere svenske medier.

Ifølge Annika Troselius, informasjonssjef i Furuviksparken, er sjimpanser et utrolig «sterkt» dyr som har en «høyrisikovurdering» og er langt fra ufarlig for at de er forlatt.

Derfor så dyrehagen, i samarbeid med politiet og lokale myndigheter, ingen annen utvei enn å bruke dødelige våpen mot de rømte primatene.

Først ble to av de rømte sjimpansene skutt og drept, og senere ble en annen av dem skutt og drept. En fjerde sjimpanse ble også skutt og drept da den forsøkte å rømme fra anlegget.

Det skriver svenske Expressen, som har snakket med Troselius, som har forklart hvorfor de ikke brukte ikke-dødelige våpen som elektrosjokkvåpen mot dyrene.

– Man må huske at sjimpanser er sterke dyr og har høy risikovurdering. At de er utenfor innhegningen er en stor risiko, og vi må først sørge for at ingen blir skadet. Det er tragisk, men dessverre ser vi ingen annen utvei enn å drepe sjimpansene, sier han.

Hun har også utdypet at elektrosjokkvåpen ble vurdert, men at dyrehagen dessverre ikke er utstyrt med nok elektrosjokkutstyr til så mange rømte dyr.

– Der måtte vi ta en beslutning om hvordan vi best kunne kontrollere situasjonen, og dessverre var den eneste utveien å hente inn skyttere for å drepe sjimpansene, sier hun.

Ing-Marie Persson, som tidligere har jobbet som primatleder i den aktuelle dyreparken i 30 år, er imidlertid langt fra enig i denne avgjørelsen.

Hun mener at en mye mer rolig og kompetent tilnærming til dyrene ville fungert bedre, og at det langt fra var nødvendig å drepe dem.

"Først og fremst bør du bedøve dem. Det siste du må gjøre er å bringe mange mennesker og politiet dit. De blir nervøse og stresset," sier hun.

Hun har også påpekt at det er rart at hun og andre sakkyndige ikke ble kontaktet i stedet for skyttere.

"Hvorfor ringte du oss ikke? Jeg bor bare noen kilometer unna," sier Persson, som tidligere bodde sammen med sjimpanser.

Beboerne må fortsette å holde seg innendørs

Fire av dyrehagens syv sjimpanser ble skutt og drept i løpet av onsdag ettermiddag, og de tre gjenværende sjimpansene er tilbake under kontroll.

Politiet anbefaler likevel at beboere i området holder seg innendørs inntil de vet sikkert hvor sikkerhetsbruddet i anlegget er.

Det er ennå ikke klart hvordan sjimpansene klarte å rømme.

Dette skriver Expressen.

– Hele denne situasjonen er alvorlig. Vi tar det veldig alvorlig. Det er utrolig tragisk. Og selvfølgelig vil vi sette i gang en full etterforskning for å finne ut hvordan dette kunne skje, og ta alle nødvendige tiltak for å sikre at ingenting som dette kan skje igjen, sier Troselius.

– Det er rart og utrolig at de kunne rømme, de bor ikke utendørs på denne tiden av året. Jeg forstår ikke hvordan de kunne ha kommet ut.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.