Ferieparadis står i fare: Slår alarm

30/03/2023 10:28

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
«Kvaliteten på reiselivsproduktet vårt er i fare".

Hellas er et av favoritt destinasjonene for en ferietur. Mer enn 300 000 nordmenn velger Hellas som sommerferiedestinasjon.

Denne sommeren kan imidlertid være problematisk. Du bør heller ikke forvente at alle destinasjoner tilbyr den samme utmerkede servicen som du har opplevd tidligere.

Hellas sliter med å rekruttere ansatte til sin reiselivsnæring. En av fire ansatte i reisebyrået har bestemt seg for å gå videre til en annen karriere etter pandemien.

Og nå slår greske myndigheter alarm før sommeren kommer. Det mangler 60 000 ansatte til å håndtere den forestående turistbølgen. 

Mens turister står i kø for å besøke Hellas, sliter landet med å fylle alle ledige stillinger.

Ansatte i reiselivet økte i 2021-22, men er fortsatt godt under 2019-nivåene. Dette er ifølge en fersk studie utført av det greske turistbyrået.

Den tidligere lederen av det nasjonale turistbyrået, Andreas Andreadis, la ut en melding på Twitter for en tid siden hvor han uttrykte sin sterke bekymring.

Han oppfordret regjeringen til å ta umiddelbare tiltak. «Kvaliteten på reiselivsproduktet vårt er i fare,» sa Andreadis.

Undersøkelser viser at nesten halvparten av problemene er knyttet til mangel på servitører i barer og restauranter. Så er det mangel på renholdere på restauranter og hoteller, og mangel på kokker.

Det er også problemer med hoteller. Av de mer enn 10 000 hotellene som ble undersøkt, rapporterer 40 % mangel på romservicepersonell, og en fjerdedel av hotellene trenger resepsjonspersonale.

Også her trengs det flere renholdere og servitører, ifølge den greske reiselivsorganisasjonen GTPs nettsider.

Problemet kan også relateres til mange tekniske tjenester, da hoteller og restauranter mangler vaktmestere.

En stor del av bemanningsproblemene knytter seg til populære reisemål som Kreta, Levkas, Zakhyntos, Kefallonia, Egina, Salamina, Angistri, Poros, Hydra og Spetses.

Av de mindre greske reisemålene er Parga og Skiathos noen av de mest populære reisemålene. Dette er alle destinasjoner mange nordmenn besøker på sommeren. 

- Hellas er som ferieland sett under ett nummer to hos Ving. Her er volumene til Spania større i sommersesongen. Med Mallorca på topp, så kommer Kreta og Rhodos på en andre og tredje plass i vårt sommerprogram. Det er verdt å merke seg at vi flyr til to flyplasser på Kreta, Hersonissos og Chania, sier Marie-Anne Zachrisson, landsjef i Ving til DinSide.

Regjeringen endret denne måneden en lov som tillater reisebyråer å ansette ansatte fra tredjeland. Dette er for å møte turistetterspørselen, og desperat prøver å løse det økende problemet med mangel på ansatte.