En blå hummer er en ekstremt sjelden forekomst i naturen, med anslag som tyder på at bare én av omtrent 2 millioner hummere har denne uvanlige blåfargen. Den blå fargen skyldes en genetisk mutasjon som fører til en overproduksjon av et protein kalt astaxanthin, som binder seg til andre molekyler og skaper den sterke blåfargen.
Safirblå hummer, som har en mer intens og klar blåfarge enn vanlig blå hummer, er ekstremt sjelden og anslått å forekomme enda sjeldnere enn vanlige blå hummere.
Derfor var det ikke så merkelig at hummerfiskeren Geir Lønning fikk hakeslipp da han hentet opp hummerteina utenfor Lista tidligere denne måneden.
Du kan se bilder av den unike hummeren lengre nede i saken.
Safirblå farge
Den 8. oktober i år var Geir Lønning fra Hidra ute på sjøen som vanlig for å hente inn hummerteinene sine, skriver lokalavisen Lister. Han har et fast sted hvor han alltid setter teinene sine, men denne dagen ble litt anderledes enn vanlig. Lønning fikk nemlig øye på en hummer som stakk seg ut fra de andre. Den var helt klar, safirblå i fargen.
"Da vi så teina, var vi ikke sikre på hva det var for noe, for vi har aldri sett noe slikt før. Det var veldig spesielt og tøft. Jeg har fått blå hummere før, men de har vært mye mer mørkeblå og ikke i nærheten av denne her", forteller Lønning til avisen.
Han har aldri før hørt om noen som har fanget noe lignende.
Morten Blåmann
Han var i tvil om hva han skulle gjøre med dyret, men en ting var sikkert: Den skulle ikke spises!
Lønning valgte å gi den spesielle hummeren et navn, oppkalt etter sønnen Morten som egentlig skulle ha vært med ut i båten den dagen, men som måtte på jobb i Nordsjøen.
"Jeg har valgt å kalle den Morten Blåmann", forteller han.
Flyttet inn i akvarium
Etter litt betenkningstid, valgte hummerfiskeren å kontakte Akvariet i Risør som ble overlykkelige og svarte at de gjerne ville ta mot krabaten med det samme.
Der skal den få et godt liv hvor besøkende kan beundre den.
Til gjengjeld for gaven, har Geir Lønning fått gratis inngang på akvariet på livstid.
"Det er litt langt fra der jeg bor og ikke et akvarium jeg besøker normalt, men nå må jeg nok på besøk årlig og hilse på karen. Det er jo litt ekstra moro når man har fanget den selv", sier han.