FN advarer: Risikerer full borgerkrig

10/07/2023 11:30

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Et luftangrep krevde 22 liv lørdag. FN mener at landet er på randen av total borgerkrig.

Det konfliktherjede landet Sudan er på randen av en «full borgerkrig» som kan destabilisere hele regionen.

Det var advarselen fra FN søndag etter at et luftangrep i et boligområde drepte 22 mennesker.

Landets helsedepartement opplyser at 22 mennesker er døde og et stort antall sivile såret etter det som lørdag beskrives som et luftangrep i byen Omdurman.

Angrepet rammet et distrikt som heter Dar Al-Salam, arabisk for «Fredens hus».

Etter nesten tre måneder med krig mellom to rivaliserende generaler, er luftangrepet den siste voldelige hendelsen i landet.

Rundt 3000 mennesker er drept i konflikten, mens overlevende melder om en bølge av seksuelle overgrep.

Øyenvitner forteller om etnisk motiverte drap. Det er omfattende plyndring og FN advarer om mulige forbrytelser mot menneskeheten i Darfur-regionen.

En video delt av landets helsedepartement på Facebook viser menneskekropper liggende på bakken etter angrepet, som antas å være lik.

FNs generalsekretær António Guterres fordømmer angrepet i Omdurman, sier hans talsperson Farhan Haq i en uttalelse.

Guterres er «fortsatt veldig bekymret for at den pågående krigen mellom væpnede styrker har presset Sudan til randen av fullskala borgerkrig som potensielt kan destabilisere hele regionen,» sa Haq.

Sivile luftfartsmyndigheter har forlenget stengingen av Sudans luftrom til 31. Kun godkjente luftfartøy med humanitær hjelp og evakueringsfly er tillatt.

Samtidig begynte sivile å grave graver etter de drepte i lørdagens luftangrep, ifølge øyenvitner.

Siden krigens begynnelse har mange lik råtnet i gatene både i Sudans hovedstad Khartoum og i Darfur-regionen. Begge steder har vært rammen for noen av de tøffeste kampene.

Egypt sier de vil være vertskap for et toppmøte torsdag. Målet med toppmøtet er å få slutt på konflikten og dens regionale konsekvenser.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.