'Forbudt' ord i telefonsamtaler - Derfor bør du ikke starte en telefonsamtale med å si 'ja'

09/05/2024 12:32

Henrik R

NYHETER
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ordet "ja" bør du unngå å starte en telefonsamtale med.

De fleste mennesker har forskjellige måter å svare på et telefonanrop på. Noen sier "Hei" etterfulgt av navnet sitt, andre sier "Hallo", og noen svarer bare med et "Ja".

Ifølge IT-instruktøren Adam Gordon fra ITProTV, som holder treningskurs for store selskaper og offentlige organisasjoner, er det en utmerket idé å slutte å svare på anrop med "ja".

Ifølge eksperten medfører dette en altfor stor risiko.

Årsaken er at svindlere kan ringe opp, ta opp samtalen, og hvis du starter med å si "ja", kan de bruke dette som "samtykke" til å svindle deg for ulike tjenester eller produkter du ikke ønsker.

Selv om transaksjoner gjort over telefon i Europa er ganske sjeldne, er det ikke vanskelig å forestille seg et litt annerledes, mer passende scenario. Vær oppmerksom på at ordet "ja", satt i riktig kontekst, kan danne grunnlag for falskt markedsføringssamtykke.

Gordon mener selv at telefonsvindel i de kommende årene, i stedet for å ta form av direkte utpressing, vil utvikle seg til bredt forståtte mystifikasjoner.

Som han påpeker, vil kunstig intelligens spille en viktig rolle i denne praksisen, og mer spesifikt chatbots, som nå er "så avanserte at de enkelt kan utgi seg for å være mennesker og etterligne menneskelige manerer", forteller han.

Stemmetjuveri – fakta og myter

Nylig har kanskje den mest vanlige bekymringen vært stemmetjuveri, det vil si en situasjon hvor en kriminell ringer opp og takket være AI bruker en kjent stemme, for eksempel den fra et familiemedlem.

Faktum er at selv om mange slår alarm, er stemmekloning i sanntid en meget beregningstung oppgave, derfor er det ganske urealistisk. I hvert fall foreløpig.

Dette betyr imidlertid ikke at manipulering av samtaler ikke utgjør en trussel. Bare er trusselen litt annerledes enn den kanskje virker.

Adam Gordon hevder at roboten ikke trenger å utgi seg for å være en spesifikk person. Det holder at den høres troverdig ut som et menneske, og etter hans mening åpner dette et bredt felt for innledende screening av potensielle ofre.

I et senere stadium, kombinert med ekte opptak av samtaler med offeret, kan dette danne grunnlag for å skape fiktive samtaler. Til slutt kan de brukes, for eksempel for å utpresse offeret eller personer fra hans nærmeste omgivelser.

Det er best å ikke svare på ukjente numre i det hele tatt, ifølge Adam Gordon. Hvis telefonen er privat, ikke arbeid, og du ikke venter på et spesifikt anrop, så ikke ta telefonen. Det er alt og det er det.