Forsker advarer: "Ikke brenn juletreet i peisen"

27/12/2024 10:30

Hanne

NYHETER
foto: Shutterstock
Kan gi farlige situasjoner i peis og ovn.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Som en del av juletradisjonen advarer SINTEF-forsker Morten Seljeskog mot å bruke juletreet som brensel i peisen. Dette kan føre til pipebrann og utslipp av giftige gasser.

"Selv om det kan virke praktisk å bruke juletreet som ved etter jul, er det faktisk svært farlig", sier Seljeskog.

Farlig varme og giftige gasser

"Når granbar legges i ovnen, skapes en umiddelbar og intens varmeutvikling som kan føre til pipebrann og giftige utslipp", forklarer han.
Nålene på bartrær er dekket av voks og inneholder kanaler fylt med kvae, som begge er svært brennbare. Dette gir høye konsentrasjoner av uforbrente hydrokarboner og farlige gasser som karbonmonoksid (CO), ammoniakk (NH3), hydrogenfluorid (HF), formaldehyd (CHOH) og hydrogencyanid (HCN).

"Spesielt hydrogencyanid er farlig. Høye konsentrasjoner kan være dødelige", advarer Seljeskog.

Hva bør du gjøre med juletreet?
Seljeskog anbefaler å resirkulere juletreet i stedet for å brenne det. Følg retningslinjene fra kommunen for å levere treet til henting. Mer informasjon om korrekt håndtering av juletrær finnes på sortere.no.

Riktig fyring reduserer miljøpåvirkning
Forskerens oppfordring går også til generell bruk av peis og ovn:

"Det er viktig å lære seg å fyre trygt og effektivt for å redusere miljøpåvirkningen", sier Seljeskog.

Han anbefaler å erstatte gamle vedovner med nye, rentbrennende modeller:

"Dette reduserer utslippene, gir tryggere oppvarming og øker effektiviteten i hjemmets oppvarming", avslutter han.

Læs også:

Levde 24 år i fangenskap: Slik har Elisabeth Fritzl det i dag Mange av oss husker denne forferdelige saken. Elisabeth Fritzl var fanget i en kjeller i 24 år, av sin egen far. De siste 17 årene har hun levd i frihet med en ny identitet.
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.