Forventet å være i hyllene i 2030: Nytt stoff kan få tenner til å vokse ut igjen

29/05/2024 14:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det høres nesten for godt ut til å være sant, men det er godt nok.

Når du mister en eller flere tenner, har ikke kroppen evnen til å produsere nye av seg selv. Dette kan virke rart, siden kroppen lett kan erstatte en ødelagt negl eller et tapt hår.

Hvis vi ser på andre arter, som haier eller krokodiller, har de evnen til å regenerere tenner som har blitt skadet. Noe som er en fantastisk og nødvendig egenskap for å kunne overleve.

Til nå har vi måttet nøye oss med løsninger som kroner, broer og proteser. Men snart kan disse metodene være en saga blott. Det skriver Franceinfo.

Et team av forskere fra Kitano Hospital i Osaka, Japan har faktisk identifisert genet som blokkerer gjenvekst av tenner.

Med et nyutviklet legemiddel har forskerne lykkes i å deaktivere det genet, og dermed muliggjøre utviklingen av nye tenner. Det er med andre ord litt som å «bli 8 år igjen».

Det betyr at du potensielt kan få nye tenner flere ganger, på en måte som minner om permanente melketenner.

Detaljene i den kliniske utprøvingen tyder på at stoffet er effektivt, men det har så langt kun blitt testet på mus.

Prosjektet har vært under utvikling i flere år, og det har nå endelig lykkes med å få tenner til å vokse hos mus og ildere. Derfor er eksperimentet klart for neste fase, som innebærer testing på mennesker. Det forventes at dette trinnet kan begynne allerede i september 2024.

Et alternativ til protese

Det nye medikamentet skal i første omgang testes på friske mennesker som for eksempel mangler en jeksel, for å sikre at det ikke utgjør noen risiko.

Dersom behandlingen viser seg å være effektiv, vil den i ettertid bli testet på barn mellom to og syv år som lider av en spesiell medfødt sykdom som hindrer tennene i å vokse.

Hvis alt går som planlagt og behandlingen viser seg å være effektiv, er det forventet at stoffet vil være tilgjengelig for kjøp fra rundt 2030.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.