Gigantisk «dødssone» truer ferieparadiset: "Svært alvorlig"

20/09/2023 11:21

Emma

Nyheter
Foto: Emma Sletta
Foto: Emma Sletta
Store områder med alger truer vannmiljøet og betyr økonomiske utfordringer.

Det er et ganske normalt fenomen som finner sted hvert år.

I år er det bare mye verre enn vanlig.

Østkysten av Thailand er for tiden herjet av enorme algeoppblomstringer, som skaper en klar "dødssone", der det meste av annet marint liv må dø som følge av den raskt voksende grønne massen som tar over vannoverflaten.

Det skriver The Guardian.

Ifølge forskere er det i enkelte områder av Thailandbukta opptil 10 ganger den normale mengden alger, noe som er av stor betydning for livet i bukta.

– Det er første gang jeg har sett det så ille. Det er veldig alvorlig, sier havforsker Tanuspong Pokavanich til The Guardian.

I tillegg til det marine livet i bukta, er den lokale industrien også påvirket av det uvanlige fenomenet. Området er kjent for sine blåskjellfarmer, og mer enn 80 prosent av gårdene i området er påvirket av algeoppblomstring.

- Alt vil bli verre

Det er ukjent nøyaktig hvorfor algeoppblomstringen er så stor i år, men det antas at forurensning og ekstremvarme forårsaket av blant annet klimaendringer kan være årsaken.

- El Niño forårsaker tørke og høyere havtemperaturer. Alt vil bli verre hvis vi ikke justerer hvordan vi håndterer ressurser, vannavfall og hvordan vi lever, sier Tanuspong Pokavanich.

Algene i området skiller ut giftstoffer som er skadelige for miljøet, samtidig som de absorberer alt oksygen og blokkerer sollyset, og derfor har annet liv i vannet svært vanskelige overlevelsesforhold.

Tidligere i år førte en algeoppblomstring til at tusenvis av døde fisk skyllet opp langs kysten av Sør-Thailand.