EU har besluttet å ikke fornye godkjenningen for åtte røykaromaer som tilsettes mat, grunnet bekymringer for potensielle helseskadelige effekter. Dette vedtaket vil også gjelde i Norge gjennom EØS-avtalen.
Helseskadelig risiko
Bakgrunnen for forbudet er vurderinger gjort av den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA).
De konkluderte med at det ikke kan utelukkes at røykaromaene kan ha skadelige effekter, da de kan skade DNA-molekyler og dermed være giftige. Det skriver Nationen.
"Ti røykaromaer ble opprinnelig godkjent i 2013 for en periode på ti år, frem til 1. januar 2024. Produsenter søkte om fornyelse av godkjenningen, men EFSA gjennomførte en ny risikovurdering i november 2023, hvor det ble avdekket at åtte av aromaene kan være helseskadelige, skriver Hanne Marit Gran, seniorrådgiver i seksjon for kjemisk mattrygghet i Mattilsynet," i en e-post til Nationen.
Overgangsperiode og konsekvenser
For å gi næringsmiddelindustrien tid til å tilpasse seg, er det innført en overgangsperiode frem til 1. juli 2026 for de fleste produkter. Enkelte matvarer får en lengre frist, med endelig forbud 1. juli 2029.
Blant produktene som vil bli berørt, er en rekke kjente merkevarer. Nortura bruker røykaroma i flere av sine produkter, inkludert pølser, bacon og pålegg.
"Vi benytter i dag røykaroma i pølser, bacon og enkelte pålegg, sier kommunikasjonsrådgiver i Nortura," Marthine Petersen.
Dette betyr at kjente produkter som Gildes Stjernebacon, skinnfri kjøttpølse og Norges mest populære grillpølse vil bli påvirket av forbudet.
Alternativer til røykaroma
Bruken av røykaroma har lenge vært ansett som den mest helsevennlige måten å tilføre røyksmak på. Nå ser bransjen etter nye løsninger.
Konsekvensene av forbudet for produksjonskostnader er foreløpig uklare.
Stor omstilling for næringsmiddelindustrien
Mattilsynet understreker at de åtte røykaromaene benyttes i mange ulike matvarer, som kjøtt, fisk, ost, supper, chips og drikkevarer. Den brede bruken er grunnen til at EU har innført en overgangsperiode på over to år.
"Det er EU som har innført denne overgangsperioden, fordi det krever store endringer for næringen i hele Europa," skriver Mattilsynet.
Ingen umiddelbar helsefare
Selv om aromaene nå forbys, er det ingen grunn til umiddelbare bekymringer for forbrukerne.
"EFSA påpeker at de bruker verst tenkelige scenarioer for å estimere farer og risikoer i sine beregninger. De peker også på at et variert kosthold reduserer risikoen for inntak av skadelige stoffer. EFSA gir ikke råd om å begrense inntaket utover dette," skriver Gran i Mattilsynet.
Selv om forbudet medfører store endringer i næringsmiddelindustrien, understrekes det at ingen helsefarlige nivåer av røykaroma er påvist i dagens matvarer. Forbrukerne kan derfor fortsette å spise produktene inntil forbudet trer i kraft.