IT-sikkerhetsselskapet Check Point Software har oppdaget en ny phishing-kampanje rettet mot brukere av Google Calendar og Google Drawings.
E-postene fremstår som legitime ved å se ut som de kommer fra kjente avsendere.
Nå oppfordrer de Google-brukere til å være ekstra oppmerksomme.
Google Calendar er et verktøy for avtale- og tidsplanlegging for privat- og virksomhetsbruk.
Ifølge Calendly.com brukes det av mer enn 500 millioner mennesker og er tilgjengelig på 41 språk.
Ser ut som kalender-invitasjon
Svindlerne bak den nye phishing-kampanjen tilpasser avsendertekster i e-poster så de ser ut som om de er sendt via Google Calendar fra en kjent person.
Dette gjør at e-postene fremstår som mer troverdige og øker sjansen for at mottakeren klikker på ondsinnede lenker eller vedlegg.
Check Point har observert 2.300 slike e-poster i en toukers periode, og ca 300 virksomheter skal være påvirket til nå.
Opprinnelig utnyttet disse phishing-angrepene funksjoner i Google Calendar, med lenker koblet til Google Forms. Etter å ha oppdaget at sikkerhetsløsninger kan flagge ondsinnede kalenderinvitasjoner, skal svindlerne ha tilpasset angrepene for funksjoner i Google Drawings.
Dette kan du gjøre
"Målet er å lure brukere til å klikke på ondsinnede lenker eller vedlegg som åpner for tyveri av persondata eller virksomhetsinformasjon", sier sikkerhetsekspert Pål Aaserudseter i Check Point og legger til:
"De stjålne dataene brukes for kriminelle formål som kredittkortsvindel, uautoriserte transaksjoner og omgåelse av sikkerhetstiltak på andre kontoer."
Han oppforder alle til å ikke klikke på kalenderinvitasjoner man ikke vet at kommer. Mailen utgir seg for å være en person du kjenner i nettverket ditt, så sjekk alltid med personen som mailen skal forestille å komme fra via en annen kanal før du klikker på noe.
Virker ekte
Det nye svindenforsøket kan se tilforlatelig ut.
De første e-postene inneholder en lenke eller kalenderfil (.ics) med en lenke til Google Forms eller Google Drawings.
Mottakeren bes så om å klikke på en annen lenke, som sender dem til det som ser ut som en crypto mining- eller bitcoin-side. Her blir de bedt om å fullføre en falsk autentiseringsprosess og legge inn personlig informasjon og betalingsinformasjon.