Hageekspert avslører: Ved denne temperaturen bør du stoppe med å klippe gresset

12/05/2024 20:05

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det kan hindre det i å vokse.

De fleste nordmenn med en hage har sannsynligvis allerede funnet frem gressklipperen, hvis ikke er det på tide. Gresset vokser nemlig i rask takt for øyeblikket, og gressklippesesongen er virkelig i gang.

Men når er det egentlig at du bør unngå å bruke gressklipperen din? Skal man bare fortsette å klippe fra nå og til vinteren?

En ekspert oppfordrer hageeiere til å la gressklipperen stå, spesielt når temperaturen synker til et bestemt nivå.

Hageekspert Samantha Richards fra Gazeboshop forklarer:

"Nøkkelen til å beskytte gresset ditt når temperaturen faller, er å vite når du skal stoppe å klippe plenen din. Som en generell tommelfingerregel bør du unngå å bruke gressklipperen når temperaturen konsekvent er under 10°C."

Denne temperaturen oppstår vanligvis mot slutten av oktober eller november, men vi kjenner alle til den norske sommeren, og det kan komme dager når temperaturen ikke er så høy.

Stanser veksten

Eksperten legger til:

"Når temperaturen faller under dette punktet, vil gresset gå inn i sin dvalefase og stoppe å vokse.

"Det er verdt å merke seg at den ideelle gresshøyden når du går inn i vinteren, er omtrent fem centimeter; lang nok til at gresset fortsatt gir skygge for jorden og beskyttelse for røttene, men kort nok til å unngå å tiltrekke seg mugg eller sopp, og for å forhindre at det blir et tilholdssted for insekter og skadedyr."

"I oppkjøringen til vinteren er det beste å gradvis klippe plenen din litt og litt, og redusere klippehøyden hver gang, til du når fem centimeter. Selv om det ikke anbefales, bør de som er fast bestemt på å klippe plenen gjennom de kaldere månedene, sørge for å heve klippehøyden til det høyeste nivået for å beskytte gresset så godt som mulig."

Fortsatt mye å gjøre

Å få til den siste plenklippingen betyr ikke at hagearbeidet er over for vinteren; det er fortsatt mye arbeid som må gjøres for å sikre at plenen forblir i toppform.

Dette inkluderer å utføre fire essensielle oppgaver som å fjerne ugress, trimme plenkanter, feie bort løv og lufte plenen.

Hageeksperten utdyper:

"En oppgave som bør stå øverst på listen din, er å fjerne ugress så snart du ser det vokse på plenen din. Ved å fjerne disse uønskede vekstene så raskt som mulig, begrenser du ugressets evne til å spre seg gjennom gresstorven din og forhindrer vanligvis en større jobb som involverer ugressmiddel, på lengre sikt."

"Med den akselererte veksten plenen din har om sommeren, er høsten det perfekte tidspunktet å trimme overgrodde kanter for å holde plenen din pen og velstelt. Kanter, når de blir passet på, vil fungere som en barriere for plantenes røtter og hindre blomster eller ugress i å vokse inn på plenen din."

Kilde: Express