Haloween: Slik viser du om du vil ha besøk eller ei

19/10/2024 10:00

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dette kan du gjøre hvis du ikke vil være med på tradisjonen med å få besøk av utkledde barn på jakt etter godteri.

Torsdag 31. oktober er det Halloween. Det betyr at det kommer til å vrimle med små og store monstre, hekser, skjeletter og zombier i gatene som går fra dør til dør og truer med bråk hvis de ikke får godteri. For selv om det oprinnelig er en amerikansk skikk, har vi også her til lands adoptert tradisjonen med uhyggelige dekorasjoner og store mengder godteri. Butikkene fylles med edderkopper og falske gravstøtter i isopor mens det meldes om enorme mengder gresskar som pyntes og stilles foran ytterdørene i hele oktober.

Så hva gjør man for å vise at barna er velkomne? Og omvendt, hva gjør man hvis man ikke synes at det hyggeligste i verden er å dele ut godteri til utkledte barn?

Det finnes en metode hvor man kan vise om man er med på leken - eller ikke.

Det er en ganske stor sannsynlighet for at det også ringer på døren din om kvelden 31. oktober. Men hvis du ikke har hatt små barn eller barnebarn de siste årene, kjenner du kanskje ikke skikken så godt.

Vi bringer her 10 gode tips om du vil vise at barn gjerne ringer på døra, eller om du ikke ønsker besøk av utkledde barn på jakt etter "knask eller knep".

Hvis du vil ha besøk:

1 Gresskar eller lykt
Sett et gresskar med et stearinlys i eller en liten lykt foran inngangsdøren hvis du vil ha besøk. Det er det mest kjente signalet at barna gjerne kommer inn og ringer på. Jo mer du har pyntet opp, jo større sjanse er det for at de små gjestene ser det og ringer på.

2 Hvis du bor i lelighet
Bor du i en leilighet eller annen bygning hvor du ikke kan ha et gresskar med lys i eller en lykt stående på trappe, er det lurt å gjøre det ganske tydelig på døren eller ved matten at du feirer Halloween hvis du vil ha besøk. Så barna vet at de må banke på. 

3 Hvis du ikke vil forstyrres
Hvis du har lyst til å dele ut godteri til barna, men du ikke er hjemme, eller du ikke vil bli forstyrret fordi babyen har lagt seg eller du spiser middag, kan du sette ut en skål med godteri. Skriv gjerne et skilt ved skålen hvor du oppfordrer til høflig selvbejening og for eksempel skriver "et styke godteri per person".

4 Det er OK å si nei
Det er greit å si nei til barna dersom de kommer på andre dager enn 31. oktober. Det forventes ikke at du har godteri klart til nabolaget verken før eller etter, selv om Halloween feires enkelte steder i helgen, typisk i større lokalsamfunn, på offentlige torg eller lignende. 

Hvis du ikke vil ha besøk:

De fleste er klar over at de kun skal ringe på hus og leiligheter hvor det er pyntet opp til Halloween eller satt frem en lykt eller lys i et grasskar. Men hvis du vil være helt sikker, kan du slå av utelyset og eventuelt sette et sklt ved døren om at "her feirer vi ikke Halloween - god tur videre".

Hvis det er barn som likevel ringer på selv om du har fulgt rådene ovenfor, er det viktig å minne seg selv om at dette er små barn som ikke kommer forbi for å plage deg. Vær høflig og si at du ikke er med på leken, og ønsk dem god tur videre.