Har de virkelig gjort det? Putin med dramatisk trekk

30/05/2024 07:00

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Har de virkelig gjort det?

Krigen mellom Ukraina og Russland har virkelig nådd bristepunktet.

Og det siste trekket fra russiske myndigheter er å intensivere presset på vestlige selskaper, som denne gangen innebærer å beslaglegge eiendeler fra tre store europeiske banker.

En domstol i St. Petersburg har besluttet å beslaglegge eiendeler for mer enn 700 millioner euro fra UniCredit, Deutsche Bank og Commerzbank.

Dette skyldes en konflikt mellom bankene og Gazproms datterselskap Ruskhimalliance.

Det skriver børsen.dagbladet.no.

Konflikten oppsto da Ruskhim-alliansen krevde at bankene skulle oppfylle sine garantiforpliktelser etter at det tyske selskapet Linde suspenderte arbeidet i Russland på grunn av EU-sanksjoner.

Men bankene nektet å betale, i frykt for at det ville bryte europeiske sanksjoner, og nå har domstolen dømt i favør av Ruskhim-alliansen, og bankene står derfor overfor betydelige økonomiske tap.

Situasjonen har skapt bekymring i Den europeiske sentralbanken (ESB), som nå presser vestlige banker til å trekke seg ut av Russland for å unngå potensielle amerikanske sanksjoner.

ECB frykter at bankene kan lide samme skjebne som den latviske banken ABLV, som ble lagt ned etter anklager om hvitvasking og brudd på Nord-Koreas sanksjoner fra amerikanske myndigheter.

UniCredit, en av de største europeiske bankene i Russland, har allerede skalert sin virksomhet i landet, men fullstendig tilbaketrekking vil være vanskelig. Tidligere denne måneden kunngjorde banken at den hadde tjent 213 millioner euro i Russland i fjor, men de juridiske utfordringene gjør det vanskelig å gå helt ut av markedet.

Utviklingen kommer i kjølvannet av at mange vestlige selskaper har trukket seg ut av Russland etter invasjonen av Ukraina. De som ble værende, som Carlsberg, har opplevd betydelige problemer med russiske myndigheter, og beslagleggelsen av bankens eiendeler markerer en ny eskalering i den økonomiske konflikten mellom Russland og Vesten.