Har prinsessen "solgt" pappas tale?

31/08/2024 10:03

Hanne

Nyheter
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Kongehuset med skuffende melding

Det har nok ikke gått noen hus forbi at det ikke vil bli vist noe fra Prinsessens bryllup i Geiranger på blandt annet tv - i motsetning til de andre kongelige bryllup her til lands. Men foruten tv er det andre steder offentligheten normalt kan hente viten om hva som har skjedd under den store begivenheten i ettertid.

Lange tradisjoner
Det er en lang tradisjon i det norske kongehus å publisere taler på sine hjemmesider. Viktige taler ved store begivenheter i både inn- og utland legges opp på kongehuset.no. Men nå har kongehuset meldt klart ut:

Når Märtha Louise gifter seg med Durek Verrett på Hotel Union i Geiranger, vil det som vanlig være fest og taler. Kong Harald, som også holdt en varm og humoristisk tale da hun giftet seg med Ari Behn, er selvfølgelig forventet å tale igjen. Men denne gangen blir det annerledes. Slottet har bekreftet at eventuelle taler ikke vil bli offentliggjort.

Så når Kong Harald holder tale til brudeparet i Märtha Louises kommende bryllup, vil ikke norske medier ha muligheten til å videreformidle det han sier. Derimot kan utenlandske medier som har betalt for eneretten til å dekke bryllupet, ha den fordelen. Prinsesse Märtha Louise, som både lo og gråt under farens tale i sitt første bryllup i 2002, vil denne gangen ha et helt privat bryllup. Det betyr at ingen i Norge får høre hva Kongen sier, med mindre det blir referert i utenlandske medier som har kjøpt rettighetene.

Rettighetene solgt
Prinsessen og Durek har solgt alle rettigheter til bryllupet til to internasjonale mediegiganter – ukebladet Hello! og strømmetjenesten Netflix. Dette har gjort bryllupet til en lukket begivenhet hvor kun de med eksklusive rettigheter får dekke festlighetene. Netflix planlegger til og med en TV-serie om det unike paret, regissert av Rebecca Charles, kjent for «The Tiger King».

Selv om Hello! og Netflix har eksklusive rettigheter, har kongefamilien gjort det klart at de ikke vil stille opp for eksklusive bilder eller intervjuer. Dette gjelder også Kongens tale, som ikke vil bli offentliggjort - uansett hvem som filmer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Referatforbud?
Spørsmålet om Hello! og Netflix vil ha et forbud mot å referere fra de kongelige talene står fortsatt ubesvart, men Slottet har vært tydelig på at kongefamilien ikke vil delta i noe eksklusivt materiale.

Bryllupet, som både er privat og solgt, gir kun delvis innsyn til offentligheten. Høydepunktene vil først og fremst bli delt i utenlandske medier som har kjøpt rettighetene. Kongefamiliens avslag på å delta i eksklusive bilder kan ha kommet som en overraskelse på Hello!, som har betalt betydelige summer for å dekke bryllupet.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, spekulerer i om Hello! kanskje føler at de har kjøpt "katta i sekken" med tanke på den begrensede tilgangen de nå har til kongelige øyeblikk.