"Hemmelig" brev fra avdøde dronning Elizabeth kaster nye skygger over Harry og Meghan

12/12/2023 15:00

Sofie

Nyheter
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Dronning Elizabeth IIs hemmelige brev avslørt.

Nylig avslørte brev fra avdøde dronning Elizabeth II har kastet nytt lys over prins Harry og Meghan Markles avgang fra kongelige plikter, og utfordret parets narrativ om å bli "tvunget" til å forlate på grunn av sikkerhetshensyn.

I følge The Telegraph viser brevene som ble presentert i retten at dronningen var opptatt av å sikre at paret hadde "effektiv sikkerhet", noe som motsier parets påstander om å bli avvist av kongefamilien.

Kontroversen begynte da prins Harry i en uttalelse lest opp i retten hevdet at han følte seg "tvunget" til å forlate Storbritannia etter at hans offentlig finansierte sikkerhetsdetalj ble nedgradert etter hans beslutning om å trekke seg som fungerende kongelig i 2020.

Korrespondansen mellom dronningens seniorassistent og den daværende statssekretæren avslørte imidlertid monarkens insistering på å opprettholde tilstrekkelig sikkerhet for Sussexes.

I sin selvbiografi "Spare" uttrykte prins Harry sin desperasjon etter å beholde væpnet politibeskyttelse, en følelse han formidlet til familien sin, inkludert den avdøde dronningen. Han beskrev situasjonen som "total oppgivelse".

Denne fremstillingen blir nå stilt spørsmål ved i lys av de nye bevisene.

Debatten har intensivert, med delte meninger om parets beslutning om å trekke seg tilbake fra kongelige plikter og flytte til USA i mars 2020.

Beslutningen fra Royal and VIP Executive Committee (Ravec) om å nedgradere Harrys sikkerhetsnivå har blitt kritisert av hans juridiske team for mangel på åpenhet og manglende bruk av den vanlige risikoanalysen.

Avsløringen av dronningens brev gir en ny dimensjon til den pågående diskusjonen om sussenes avgang og deres forhold til kongefamilien.