Hermetikk i beredskapslageret ditt? Dette må du vite om holdbarheten

12/03/2025 11:30

Sofie

NYHETER
Foto: Anne-May Johansen, Nofima Nofima
Foto: Anne-May Johansen, Nofima Nofima
Hermetiske matvarer er en viktig del av ethvert beredskapslager, men hvor lenge holder de seg egentlig? Og hvilken emballasje er best?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Er hermetiske produkter udødelige, eller bør vi likevel være bevisste på holdbarheten? Med stadig større fokus på beredskap og selvforsyning stiller mange seg spørsmål om hva som er den beste maten for langtidslagring. Særlig har debatten rundt hermetikkens varighet og emballasje blusset opp.

I mai skal Stortinget ta stilling til «Totalberedskapsmeldingen – Forberedt på kriser og krig». Det skriver Nofima.

Dette innebærer en oppdatering av Norges sikkerhets- og beredskapspolitikk, hvor myndighetene oppfordrer alle husholdninger til å ha et matlager for å klare seg minst en uke uten nye forsyninger. Men hvilke matvarer er best egnet for dette formålet?

Hermetikk – en sikker løsning for langtidslagring

For mat som skal oppbevares over tid, er hermetikk et populært valg. Men hvor lenge varer egentlig en boks med hermetiske brekkbønner fra 2016 som har stått bakerst i skapet? Ifølge Morten Sivertsvik, forskningssjef i Nofima og ekspert på holdbarhetsteknologi, er hermetikk et trygt alternativ for langtidslagring, uansett emballasje.

"Hele poenget med hermetikk er at den er kommersielt steril. Den inneholder ikke bakterier. Referansetemperaturen for å gjøre mat til hermetikk er 121 grader celsius i ett minutt. Da drepes bakteriene som kan gjøre maten farlig ved langtidslagring i romtemperatur. Selv om smaken og utseendet kan endre seg over tid, blir ikke maten helsefarlig," forklarer Sivertsvik.

"Best før" betyr ikke "uspiselig etter"

Mange forveksler holdbarhetsmerkinger på mat, men for hermetiske produkter gjelder prinsippet "best før". Dette innebærer ikke at maten er ubrukelig etter datoen, men at produsenten garanterer best kvalitet frem til denne datoen.

"'Best før' betyr ofte 'også god etter', og ikke minst; 'ikke farlig etter'. Man må bruke sunn fornuft. Maten kan bli misfarget og få smaksendringer, men den er fortsatt trygg å spise," sier Sivertsvik.

Han understreker at det er viktig å skille mellom "best før" og "siste forbruksdag". Mat med "siste forbruksdag"-merking kan utvikle helsefarlige bakterier etter utløpt dato.

Emballasjens betydning for holdbarhet

Men hvilken type hermetikk er egentlig best? Mange lurer på om metallbokser er bedre enn moderne alternativer som plast, kartong eller glass.

"Vi har ikke gjennomført vitenskapelige sammenligninger mellom tradisjonell hermetikk og kartongemballasje. Likevel vet vi at metallboksen er helt lys- og lufttett så lenge den er uskadet. Kartong har flere beskyttende lag og et tynt aluminiumssjikt, men et lite hull i lysbarrieren kan påvirke maten negativt," forklarer Sivertsvik.

Derfor mener han at metallboksen er det beste alternativet for langtidslagring:

"Det blir ikke bedre enn metallemballasje når mat skal oppbevares over tid. Hermetikkboksen er 100 prosent lystett og 100 prosent oksygentett. Alternativene i glass, plast og kartong kan aldri bli bedre."

Særlig lyspåvirkning har vist seg å påvirke holdbarheten på mat i plastemballasje.

"I forsøk med steriliserbar plastemballasje anbefalte vi en holdbarhet på seks til tolv måneder. Dette skyldtes fargeendringer på grunn av lys, ikke på grunn av endringer i lukt og smak," sier han.

Rotasjonsplan for matlageret

Selv om metall er best egnet for langtidsoppbevaring, er det ikke det eneste aspektet som spiller inn. Matvareindustrien foretrekker ofte kartong fordi den er lettere å transportere og gir bedre fortjeneste.

"Butikkene ønsker ikke nødvendigvis lang holdbarhet, men heller høy omsetning. Dessuten tar runde hermetikkbokser mer plass på hyllene enn kartong," forklarer Sivertsvik.

Han understreker at selv om hermetikk varer lenge, er det likevel smart å ha en rotasjonsplan for beredskapslageret:

"Spis opp matvarer når de nærmer seg utløpsdato, og erstatt dem med nye produkter. Det gjelder alt fra vann til tørrmat og hermetikk. Fyll opp lageret med mat du faktisk liker å spise, slik at du ikke blir sittende igjen med varer du ikke ønsker å bruke," avslutter Sivertsvik.

Selv har han spist hermetikk som var over 50 år gammel, uten negative konsekvenser. Likevel anbefaler han ikke å stole på uendelig holdbarhet, men heller bruke sunn fornuft og ha en plan for jevnlig utskifting.