Hjelpeorganisasjonen CARE : Mistet kontakt med ansatte i Gaza

17/11/2023 15:46

Emma

Nyheter
Foto: CARE / NTB
Foto: CARE / NTB
CARE har mistet kontakt med ansatte i Gaza.

Hjelpeorganisasjonen CARE har mistet kontakt med ansatte i Gaza.

Det skriver de i en pressemelding fredag.

– I går mistet vi kontakt med våre kollegaer. Det siste vi hørte var at de ble beordret til å evakuere enda lengre sør på Gaza-stripen, sier Kaj-Martin Georgsen i CARE Norge.  

Torsdag meldte de to største teleselskapene på Gazastripen at alle kommunikasjonstjenester, inkludert fasttelefoner, mobilnett og internett, var ute av drift. Årsaken er at det ikke er tilgang på drivstoff til å drive aggregater som produserer strøm. 

Situasjonen kan bli langvarig: Washington Post siterer flere teleselskaper på at de ikke vil kunne tilby sine tjenester igjen før mer drivstoff kommer inn.

Den 13. oktober ble alle i Gaza beordret til å evakuere sørover på Gazastripen. Noen av CAREs ansatte søkte da tilflukt i Khan Younis, som er den siste byen før grenseområdet Rafah ved den egyptiske grensen.  

– I går kom beskjeden om at de måtte evakuere enda lengre sør, helt til grenseområdet, som allerede er tett overbefolket. Det er rett og slett ikke tak eller teltduker nok til alle, og sykdommer sprer seg raskt, sier Georgsen. 

Mat, vann, helsehjelp, strøm – ingenting er tilgjengelig, ifølge de siste rapportene CARE har fått fra våre ansatte.  

– Hjelpebehovet er enormt, så mye større enn det lille som kommer inn av hjelp kan dekke, og folk befinner seg nå i en helt desperat situasjon, sier Georgsen. 

Når telekommunikasjonen er nede, blir det også vanskeligere for folk å orientere seg både om hvor angrep pågår og om hvordan det går med deres kjære. 

– Fra tidligere perioder med mørklegging de siste ukene, har vi fått høre at folk føler det som om verden har glemt dem. Det blir også vanskeligere for hjelpepersonell å nå frem til sårede, sier Georgsen. 

Uten tilførsel av drivstoff, forblir Gaza uten strøm, uten fungerende sykehus og uten vann. 

– Det er mørkt i Gaza, og det ser mørkt ut for menneskeverdet. Det som pågår i Gaza nå, er inhumant, sier Georgsen.  

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.