Hva finnes i 'Hadal-sonen', også kjent som 'dødsstedet' på jorden i det dypeste havet?

23/04/2024 06:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
'Hadal-sonen' er et av de farligste og dypeste stedene på planeten. Her er hva du bør vite om dette stedet i Stillehavet.

Selv om det berømte skipet Titanic ligger på rundt 4000 meters dyp i midnattssonen, er ikke dette det dypeste stedet i havet.

Den dypeste sonen er kjent som Hadalzone og kan nå en dybde på over 10 000 meter.

Hva er 'Hadalzone', også kjent som 'dødsstedet'?

Dette stedet er en del av havene som ligger under avgrunnssonen. Dette stedet starter på en dybde på 6 000 meter og kan nå opp til en dybde på 10 000 meter.

Den er preget av total mangel på lys og har en svært liten konsentrasjon av næringsstoffer. Opprinnelsen til navnet kommer fra et fransk uttrykk som refererer til 'dødsstedet'.

Five Deeps-ekspedisjonen utforsket dette området for noen år siden og fant noen svært ukjente skapninger. Dessverre fant de også plastavfall. Det lå faktisk en søppelsekk i sjøen på ikke mindre enn 10.928 meters dyp.

Hva finnes i 'Hadalzone'?

På grunn av total mangel på lys anbefales ikke dykking i disse områdene. Derfor skjedde det nesten aldri heller. Det er bare noen få unntak for dykkesteder, som inkluderer det mest ikoniske stedet, Challenger Abyss in the Mariana Trench.

Likevel er det rom for liv i denne delen av havet. Det skal bemerkes at det er få arter som kan finnes her, da de må møte svært spesifikke egenskaper for å overleve på et av de dypeste stedene på planeten. I følge Ecología Verde kan de utvikle:

  • Taktile anheng

  • Dominans av mørke farger

  • Store, teleskopiske øyne

  • Bioluminescerende organer

På dette ugjestmilde stedet kan arter som dumbo blekksprut, kimærer, en type sjøstjerner og sjøpølser, samt maneter trives. I tillegg kan du også finne marine amfipoder, som er små krepsdyr.

Er det flora i 'Hadalzone'?

Som tidligere nevnt er det ingen planter i 'Hadalzone'. Fraværet av lys er hovedårsaken til at det ikke er noen flora tilpasset de tøffe forholdene på dette stedet.

Dette utelukker prosessen med fotosyntese, som er avgjørende for riktig utvikling av en plante, og gjør tilstedeværelsen av disse elementene på havbunnen umulig.