I dag skjer det: Kongeparret kommer på besøk

15/06/2023 10:00

Emma

NYHETER
Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.
Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.
Kongen av Norge har «Norge» med seg. Med krigen i Ukraina vil kongehusene vise samhold, sier historiker.

Båndene mellom de norske og danske kongehusene er tette. Den danske Dronning Margrethe og det norske kongeparet blir ofte sett sammen – både offisielt og privat.

Når kong Harald og dronning Sonja besøker København og Aarhus torsdag og fredag, er det også et annet fellesskap mellom de to kongehusene som står i fokus.

Som eneste kongehus i verden har de hvert sitt kongeskip, «Norge» og «Dannebrog».

Bare noen få ganger har de ligget side om side, og enda sjeldnere – kanskje aldri – har de fulgt dem til sjøs, slik det skjer når de legger ut på en nattreise fra København til Århus under besøket.

Tom Wismann, forfatter av boken «Dannebrog 1932-2012» og flere andre bøker om Sjøforsvarets skip, har ikke tall på antall møter.

– Men de er definitivt en sjeldenhet. Selv om begge skipene går tilbake til 1930-tallet og dermed har mange år bak seg, har dette bare skjedd noen få ganger. Jeg vil oppleve det selv.

Dette er mulig når det norske kongeparet, etter en bankett på Amalienborg den første kvelden av besøket, går om bord på "Norge" og kronprins Frederik og kronprinsesse Mary går om bord på "Dannebrog" i Københavns havn.

Sist de to skipene møttes var i 2017 i Oslo, i forbindelse med kong Harald og dronning Sonjas felles 80-årsdag.

Også tilbake i 1998, da prinsesse Benedictes eldste datter, prinsesse Alexandra, giftet seg i Gråsten, ankret de opp ved siden av hverandre som bolig for kongefamiliene.

Historiker og kongeekspert Lars Hovbakke Sørensen kan ikke huske at skipene har seilt side om side før. At besøket finner sted nå, og at det involverer begge skipene, er ikke tilfeldig, mener han.

– I en tid med krig i Ukraina ønsker både Danmark og Norge å vise omverdenen at de nordiske landene står samlet.

– Det er ikke noe kongehusene ønsker å si åpent, men det er tatt hensyn til for besøket, sier Lars Hovbakke Sørensen.

Han viser til første verdenskrig, da kongene i Norge, Sverige og Danmark holdt såkalte «trekongemøter», selv om ingen av landene deltok aktivt i krigen.

– På den måten kan man si at det er en rett linje mellom da og besøket i dag.