Hvis du savner det svenske kjøkkenet, som de fleste nordmenn sannsynligvis opplever mest gjennom IKEA, så har du nå muligheten til å lage de deilige köttbullarne hjemme, IKEA har nemlig avslørt oppskriften deres.
Lag köttbullar selv
Det er IKEA i Storbritannia som har avslørt oppskriften på den svenske nasjonalretten slik de lager den.
IKEA har delt oppskriften på samme måte som manuallene deres. Så det burde være greit. Ellers kan du lese den her:
Dette trenger du
Til köttbullar:
1. 500 gram storfekjøtt
2. 250 gram svinekjøtt
3. 1 løk (finhakket)
4. 1 fedd hvitløk
5. 100 gram brødsmuler
6. 1 egg
7. 5 ss helmelk
8. Salt og pepper
9. Olje til steking
Til fløtesaus:
1. 1 dl olje
2. 40 gram smør
3. 40 gram hvetemel
4. 150 ml vegetabilsk buljong
5. 150 ml biff kjøttkraft
6. 150 ml fløte
7. 2 ss soyasaus
8. 1 ss Dijon sennep
Slik gjør du
Köttbullar:
Du må begynne med å blande kjøttet godt sammen. Deretter finhakker du løken og blander det med kjøtt, hvitløk, brødsmuler, egg og tilsett melk, salt og pepper.
Nå må du lage små runde boller, og legg dem på en tallerken i kjøleskapet, hvor de skal stå i to timer, ellers mister de formen.
Legg olje på en stekepanne og varm den til middels varme. Du må være forsiktig når du legger bollene på pannen.
Deretter steker du dem til de er gyldne.
Sett dem i ovnen i 30 minutter
Saus:
I mellomtiden kan du lage sausen. Du starter med å smelte smøret. Tilsett deretter mel og rør rundt mens det varms opp, rør i to minutter.
Nå må du legge til buljongen og fortsette å røre.
Tilsett til slutt fløte, soyasaus og sennep, og la sausen koke til den tykner. Når den har riktig konsistens, er den klar.
Når du ikke kan komme til IKEA, må IKEA komme til deg.