Journalist mishandlet barn: Skal i forvaring

28/06/2023 20:30

Emma

Nyheter
Foto: Privat
Foto: Privat
Nå skal han i forvaring.

Det er straffen til en tidligere journalist fra den danske avisen Ekstra Bladet, som begikk overgrep og krenket til sammen 31 barn i perioden 2011-2015.

Det har Østre Høyesterett nå fastslått.

I november ble den pedofile EB(Ekstra Bladet)-journalisten funnet skyldig i de mange overgrepene i tingretten og dømt til tre og et halvt års fengsel.

Påtalemyndigheten mente imidlertid at den 48 år gamle mannen er så farlig at han i stedet for en vanlig fengselsstraff bør dømmes til forvaring, som er fengsling på ubestemt tid

Journalisten ble blant annet funnet skyldig i overgrep mot jenter i alderen 4-11 år. Dels hans egne barn og dels andre barn som kom hjem til ham.

Og dessuten var han en del av et pedofilt nettverk i cyberspace.

Ved den nylig avsluttede ankesaken i Østre Høyesterett trengte ikke retten å ta stilling til om han var skyldig eller ikke. Det var bare straffen som var oppe til diskusjon.

Påtalemyndigheten ønsket at journalisten skulle dømmes til forvaring, noe som er en ubestemmelig dom. De mener han er «farlig».

– Den eneste reelle straffen er forvaring, og det er fordi han er farlig. Ikke nødvendigvis for oss voksne, men for barn, sa aktor Jasmin Jensen under rettssaken.

Aktor viste særlig til en vurdering fra Det rettsmedisinske råd. Den konkluderte med at journalisten utgjør en betydelig fare for samfunnet fordi han er seksuelt avvikende og har narsissistiske trekk.

I tillegg til en rekke overgrep mot barn i til sammen 167 saker, ble journalisten funnet på fire punkter som var så alvorlige at de juridisk sett regnes som voldtekt.

De fire tiltalepunktene falt inn under voldtektsparagrafen i straffeloven fordi berøringen karakteriseres som «annet seksuelt samliv enn seksuell omgang».

Ifølge forsvareren var ikke dette nok til å dømme den tidligere EB-journalisten til forvaring. Blant annet fordi journalisten ikke hadde fullbyrdet seksuell omgang med jentene, og forholdet lå langt tilbake i tid.

I stedet hadde forsvareren bedt om tre års fengsel – seks måneder mindre enn tingrettens dom.

Da journalisten ble dømt til fengsel i november, stemte halvparten av personene i tingrettens jury for å dømme ham til forvaring.

Den andre halvparten stemte for fengselsstraff.

Når det er uavgjort, er det den mildeste straffen som ilegges.

Mannen jobbet som journalist da han begikk overgrepene. Dette var senest tilfellet hos Ekstra Bladet. Han var ansatt der da han ble pågrepet i 2021.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.