Justisministeren kommer med unnskylding til Viggo Kristiansen

16/12/2022 08:30

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Etter dommen kom på plass, kom Emilie Enger Mehl med en uttalelse.

Torsdag 15. desember ble Viggo Kristiansen endelig formelt frikjent for Baneheia-drapene. Men frifinnelsen ble også det som muligens er Norgeshistioriens verste justismord bekreftet. 

Etter dommen kom justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl med en uttalelse.

Justisministeren vente med en beklagelse til dommen var på plass. Nå beklager hun, uten forbehold.

– Viggo, jeg vil si unnskyld for at du har blitt frarøvet store deler av ditt liv i frihet, sa Mehl ifølge VG under en pressekonferanse torsdag kveld.

Beklagelsen ble fremsatt uten forbehold til Kristiansen og hans nærmeste på vegne av hele regjeringen. 

– Det er vanskelig å sette seg inn i hvordan det har vært for deg å gjennomføre en så lang forvaringsdom for forhold som du nå er frifunnet for, fortsetter Mehl. 

Hun varslet at regjeringen vil oppnevne et utvalg til å gjennomgå hvordan feildømmingen har skjedd.

– Som rettsstat må vi lære av våre feil. Derfor vil regjeringen sette ned et uavhengig granskingsutvalg. Vi vil finne årsakene til at Viggo Kristiansen ble uriktig dømt.

Drapet er uoppklart

De pårørende etter drapene i Baneheia har i 22 år trodd Viggo Kristiansen drepte døtrene deres, Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). 

Med frifinnelsen av Viggo Kristiansen står drapet på Lena Sløgedal Paulsen uoppklart. 

Etter justisministerens beklagelse spurte Dagbladets reporter om hun også ønsket å beklage overfor de pårørende som i 22 år har trodd at det var Viggo Kristiansen som drepte døtrene deres. 

-Jeg har også uttrykt stor sympati for det de etterlate nå har vært gjennom og fortsatt står i, i og med at de ikke har noen svar, sier Mehl til Dagbladet.

Etter frifinnelsen ba Kristiansen selv om fred og ro i forsøket på å stable et liv på beina, som han har fått utsatt i 22 år.