Kina kritiserer Russland og Vesten i offisielt posisjonsdokument

24/02/2023 08:09

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
«Alle lands suverenitet må respekteres», heter det i Kinas offisielle posisjonsnotat om krigen i Ukraina.

Kinas holdning til krigen i Ukraina har lenge vært gjenstand for debatt, men fredag kveld dansk tid - årsdagen for Russlands invasjon - har den gigantiske republikken gitt ut et offisielt posisjonsdokument.

Gjennom 12 punkter beskriver dokumentet Kinas holdning til krigen i Ukraina.

I det aller første avsnittet, som har tittelen «Respekt for alle lands suverenitet», skriver Kina at «universelt anerkjent folkerett, inkludert formålene og prinsippene i FN-pakten, må følges strengt».

"Alle land, store og små, sterke eller svake, rike eller fattige, er likeverdige medlemmer av det internasjonale samfunnet."

Det er både tynt tilslørt kritikk av Russland og Vesten å finne i dokumentet.

"Ett lands sikkerhet bør ikke forfølges på bekostning av andre," sa Kina.

Russlands president Vladimir Putin har ofte forsøkt å gjøre krigen i Ukraina til et spørsmål om russisk sikkerhet.

Han har argumentert for at Vesten vil forsøke å innlemme Ukraina i den vestlige forsvarsalliansen NATO, hvorfra amerikanske våpen teoretisk sett kan utplasseres ved grensen til Russland.

"Det er allerede klart nå ... at grunnleggende russiske bekymringer har blitt ignorert," sa Putin en måned før invasjonen av Ukraina.

Dokumentet fra Kina sier imidlertid også at "sikkerheten til en region ikke bør oppnås ved å styrke eller utvide militære blokker".

Dette kan leses som en hentydning til ideen om å utvide NATO østover, som Russland ser på som en trussel.

I dokumentet ber Kina de involverte partene om å gå tilbake til forhandlingsbordet.

Dialog og forhandlinger er den eneste levedyktige løsningen på Ukraina-krisen. Alle anstrengelser for å fremme en fredelig løsning på krisen må oppmuntres og støttes, heter det.

Alle forsøk på å få til en fredsavtale mellom Russland og Ukraina har brutt sammen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy står fast på at Russland ikke skal få beholde noe av territoriet landet har vunnet under krigen.

Vladimir Putin har derimot sagt at han ikke vil gi opp regionene som Russland har annektert med folkeavstemninger. Folkeavstemningene har imidlertid fått mye kritikk internasjonalt for å være ulovlige.