Statsbesøk, bursdager, årlige tradisjoner og mange andre anledninger medfører at kongefamilien byr opp til gallamiddag.
Da kommer det som oftest flotte delikatesser på bordet, men nå vil dyrevernorganisasjonen People for Ethical Treatment of Animals (PETA) sette en stopper for en typisk gourmetrett som ofte kommer på bordet når det er kongelige gallamiddager.
Det er den franske delikatessen foie gras, PETA ønsker at kongehuset skal slutte å servere.
PETA skriver også at de har anmodet kongelige i Spania, Sverige, Norge, Danmark og Nederland om å følge kong Charles sitt eksempel og forby foie.
Dette skjer blant annet etter at kong Charles har forbydd denne retten fra alle kongelige residenser i Storbritannia.
I et åpent brev adressert til kong Harald og dronning Sonja, skriver Ingrid Newkirk, grunnlegger av PETA Norge, at hun ønsker at det norske kongeparet følger kong Charles sin oppfordring:
«Jeg skriver på vegne av dyrevernorganisasjonen PETA, med en
respektkfull bønn: nå som Storbritannias kong Charles har bannlyst foie gras fra Buckingham Palace, vil du være så snill å følge hans eksempel, ved å innføre et foie gras fri prinsipp i dine boliger?»
Videre skriver Newkirk i brevet at PETA gjerne sender veganske og velsmakende alternativer til foie gras, såkalt faux gras, om de skulle ønske å smake på dette.
Ifølge PETA blir mellom 10 og 70 millioner gjess og ender tvangsfôret i Europa for å produsere gåselever. Gjennom brutale fôringsmetoder blir fuglene tvangsforet til levrene deres er opptil 10 ganger normal størrelse, som så blir solgt som delikatessen foie gras.
I en pressemelding skriver PETA at over et dusin land, inkludert europeiske som Tsjekkia, Israel og Italia, har forbudt produksjon av foie gras.
«Vi oppfordrer Deres Majestet til å følge etter, ved å forby foie gras i dine kongelige residenser en slik medfølende handling ville bli feiret i Norge og ut over landets grenser», skriver Newkirk i det åpne brevet til kongeparet.