I anledning kronprins Frederiks 50-årsdag i 2018, valgte det danske Kongehuset å sette opp et friskt konsept: et årlig arrangement hvor hele landet kunne samles for å være fysisk aktive og møtes.
Og slik ble Royal Run-arrangementet etablert.
Siden den gang har det landsomfattende løpet vært en årlig tradisjon som har trukket flere tusen dansker inn i løpeutstyret, hvor de kunne løpe sammen med venner, familie og til og med kongefamilien.
Men deltakerantallet kunne åpenbart vært høyere. Det er én viktig detalj som hindrer mange dansker i å finne løpeskoene: prisen Selv om hensikten med arrangementet er å få frem entusiasmen for løping i folket, er billettprisen for høy for mange.
Det skriver Se og Hør. Prisen på deltakerbillett til rittet er basert på hvilken av de tre distansene du ønsker å delta i.
En enmilsbillett koster 170 DKK per person, en femkilometersbillett koster 270 DKK, og en ti-kilometersbillett. er 330 kroner per snute.
For noen er det en hyggelig pris. For andre er det dyrt – og for en tredje befolkningsgruppe er det FOR dyrt. «Det skal være gratis» skriver en danske på sosiale medier.
En annen mener at det «dessverre ikke er riktig at alle kan være med. Jeg vil gjerne gå med barna mine, men det er rett og slett for dyrt”.
Se og Hør har snakket med Morten Mølholm, som er direktør i Danmarks Idrettsforbund og hovedarrangør. På den annen side er han sterkt uenig i klagen på prisingen.
– Vi har gjort mye for å holde prisene i ro. Til tross for inflasjon har vi hatt samme priser de tre siste løpene. Og det er ikke for dyrt (...) vi diskuterer fortløpende om det er noe som må endres. Men vi har ikke på tegnebrettet at det skal være separate rabatter for ulike befolkningsgrupper.
I tillegg er det også mange pensjonister som er velstående, sier direktøren. Royal Run satte rekord for flest deltakere noensinne, med over 93 000 dansker som fant løpeutstyret sitt fra cachen.