Kunder raser over nye panteordninger i supermarkedene: "Dette kan da ikke være riktig?"

06/06/2024 20:18

redaktion

Nyheter
Foto: Shutterstock.com / Reddit
Foto: Shutterstock.com / Reddit
Det er ikke spesielt vanskelig å forstå panteordningene, men når de plutselig endres, er det naturlig at folk blir frustrerte.

Tenk deg at du endelig har samlet mot til å transportere de 32 plastsekkene med bokser og flasker, som bare har tatt opp plass i boden, for å pante dem.

Når du kommer til maskinen, har fylt alle flaskene i maskinen én etter én, og ser frem til å motta kvitteringen på flere hundre kroner, som du kan veksle til kontanter. I stedet kommer det ut en annen kvittering, et gavekort som kun kan brukes i den aktuelle butikken.

Dette er ikke et hypotetisk eksempel, men virkeligheten i en bestemt butikkjede.

Raser over supermarkedets nye regler

Fra 1. januar 2024 endret lovgivningen seg i Tyskland. De har valgt å innføre pantordninger, som vi har i Norge, og tyskerne betaler nå mellom 8 og 25 cent per enhet de kjøper.

Når boksene er tomme, kan de gå inn i et supermarked som Aldi, Rewe eller Edeka for å pante dem og deretter få kontanter.

Butikkjeden Edeka har valgt å gjøre dette på en ny måte, noe som har fått kundene til å reagere.

Spesifikt har butikkjeden valgt å henge opp en lapp på panteautomaten der de skriver at hvis man har pant for mer enn 5 euro, vil man ikke kunne få kontanter, men i stedet et gavekort eller tilgodelapp som kun kan brukes i den aktuelle butikken.

Så hvis du som kunde ønsker å pante flasker til en samlet verdi av 20 euro, vil du altså være tvunget til å bruke beløpet i butikken.

Foto: Reddit

Bildet av panteautomaten ble lagt ut på Reddit, hvor brukere har mulighet til å dele alle slags ting.

Innlegget gikk raskt viralt, og det kom mange kritiske reaksjoner.

En person skrev blant annet: "Dette kan da ikke være riktig!", mens en annen fulgte opp med: "De takker for min forståelse? Hvorfor det, jeg forstår det ikke?"

En tredje person kom med en god idé til hvordan man kan omgå deres lille triks. Man kan rett og slett slutte å putte inn flere flasker før man når 5 euro, og deretter starte på nytt igjen og igjen.

Hva synes du om dette? Ville du vært fornøyd hvis du bare kunne bruke pantekvitteringen i den butikken hvor du har pantet?