Lær å ferdes trygt i vinterfjellet: Dette bør du vite før du legger ut på tur

13/04/2025 07:45

Hanne

NYHETER
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Å ferdes i vinterfjellet byr på fantastiske naturopplevelser, men det innebærer også risiko – særlig når det gjelder snøskred

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Påsken er over oss og mange er i fjellet - både erfarne og uerfarne gåere. Har du tenkt deg ut i ulendt terreng, så les med her.

God kunnskap og forberedelse kan være avgjørende for sikkerheten. Ved å sette deg inn i hvordan du gjenkjenner skredterreng, vurderer skredfare og bruker riktig utstyr, blir turen både tryggere og mer opplevelsesrik.

Det viktigste tiltaket for å unngå snøskred er å holde seg unna skredterreng. Skred kan gå hvor som helst det finnes løsneområder og bratte fjellsider. Lærer du deg å identifisere slike områder – og unngår dem – reduserer du risikoen betydelig, uansett hvor høy skredfaren måtte være. Kjenn igjen løsneområder, utløpssoner og terrengfeller som kan øke konsekvensene hvis et skred går.

Vurder forholdene
Skredfare varierer fra dag til dag, og det er derfor viktig å kunne vurdere forholdene der du ferdes. Du bør kunne tolke skredvarsler fra Varsom, og vite hvilke faresignaler du skal se etter i naturen – som drønn i snøen, sprekker rundt skiene eller ferske skred. Kunnskap om ulike snøskredproblemer hjelper deg med å forstå hvor faren er størst, og hvordan du bør tilpasse ruta.

Det skriver varsom.no.

Dersom du skal bevege deg i skredutsatt terreng, må du alltid ha med sender/mottaker, søkestang og spade – og du må vite hvordan de brukes. Det er ikke nok å bære med seg utstyret, du må øve regelmessig på hvordan du søker etter en skredtatt person og gjennomfører kameratredning. Det kan utgjøre forskjellen mellom liv og død.

God planlegging er et annet nøkkelpunk. Ved hjelp av kart og digitale verktøy kan du undersøke om ruta går gjennom skredterreng. I tillegg gir Varsom Regobs tilgang til lokale observasjoner av snøforhold og skredaktivitet, som kan være svært nyttige når du vurderer risikoen.

Det anbefales sterkt å delta på et praktisk skredkurs i tillegg til å lese seg opp. Teoretisk kunnskap gir et godt grunnlag, men det er i kombinasjon med praktisk erfaring at du blir best rustet til å ta gode beslutninger ute i vinterfjellet.

Vær forberedt, vis respekt for naturen – og nyt turen med trygghet i sekken.