Lege slår fast: Gammel myte om frokost passer ikke

17/05/2024 11:34

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Spiser du frokost? Vi har alle hørt myten om at frokost er dagens viktigste måltid.

En lege har nå avkreftet teorien om at frokost er dagens viktigste måltid.

Det skriver Expressen.

Dr. Michael Mosley, som er kjent for sine råd om vekttap, avliver ofte det han anser som dietmyter. Nylig rettet han oppmerksomheten mot det gamle ordtaket om at frokost er dagens viktigste måltid og at det bør spises som en del av en sunn kostholdsplan.

Forsøk avkrefter myte

Dr. Mosley skrev på Fast 800 sin Instagram-konto:

"Vi blir ofte fortalt at det å spise en god frokost er en enkel måte å kontrollere vekten på. Hvis du hopper over frokosten, vil du bli sulten senere på dagen og spise kaloririk junkfood. Å spise frokost øker stoffskiftet og forbereder deg på dagen. Dette virker som et plausibelt forslag, men er det sant?"

Han utdyper forklaringen sin videre i et blogginnlegg hvor han skrev:

"For å teste denne ideen fant forskere 300 overvektige som frivillig ville delta i et forsøk. De ba de som vanligvis hopper over frokosten om å spise frokost, mens de som rutinemessig spiste frokost, ble bedt om å hoppe over den. De veide de frivillige på forhånd og 16 uker senere."

"De som begynte å spise frokost, gikk i gjennomsnitt ned 0,76 kg. Mens frokostspiserne, som hadde brukt 16 uker på å hoppe over frokosten, gikk ned nesten identisk mengde, i gjennomsnitt 0,71 kg."

Forskere konkluderte med at anbefalingen om å spise frokost "ikke hadde noen merkbar effekt på vekttap hos vanlige voksne som forsøkte å gå ned i vekt."

Men hvis du oppdager at det å spise en sunn frokost gjør deg mindre tilbøyelig til å ha matcravings i løpet av dagen, anbefales det fortsatt at du spiser frokost.

Forlenger nattens faste

Dr. Mosley spiser frokost hver dag, men han kan godt forstå dem som ikke hiver i seg mat med en gang de har kommet seg ut av sengen.

"Når du står opp om morgenen, har du kanskje det travelt med å spise frokost og komme deg ut av døren. Eller du kan være glad for å vente med å spise en stund (mange opplever at de ikke blir sultne før senere på dagen). En grunn til at du kanskje ønsker å utsette frokosten, hvis du ikke er skrubbsulten, er at du ved å gjøre det forlænger nattens faste (dvs. hvor lang tid det er gått siden ditt siste måltid)."

Dr. Mosley foreslår at du gjør det som virker for deg, og ikke føler deg skyldig hvis du ikke spiser frokost. Det betyr imidlertid ikke at du kan unne deg mat senere på dagen.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.