Mamma trodde Oscar hadde vannkopper: Det viste seg å være langt verre

11/06/2023 13:30

Sofie

NYHETER
Foto: Privat
Foto: Privat
Først trodde moren at lille Oscar hadde vannkopper. Dessverre viste det seg å være langt verre enn som så.

Alle barn blir syke fra tid til annen, men noen ganger kan det være mye mer alvorlig enn først antatt.

Det opplevde Stephanie Webster, en 26 år gammel kvinne fra Leek i England, da hun en tilfeldig dag oppdaget at sønnen hennes, ti måneder gamle Oscar, var dekket av rødt utslett over hele kroppen.

Til å begynne med forsto ikke Stephanie og familien at det var noe galt med Oscar. Men en sykepleier så på ham og skjønte at utslettet kunne være alvorlig.

– Siden den gang har utslettet bare blitt verre, sier Stephanie til Daily Mail, ifølge Sosialnytt.

Foto: Privat

Først trodde familien at Oscar hadde vannkopper, men da utslettet ble verre, fikk legene den forferdelige diagnosen: Langerhans cellehistiocytose.

Langerhans cellehistiocytose er en sjelden sykdom i blodet. Det er forårsaket av et overskudd av en type hvite blodlegemer som kalles histiocytter (makrofager).

Histiocyttene klumper seg sammen og kan angripe hud, bein, lever, milt, tannkjøtt, lunger, øyne, ører, hjerne og ryggmarg [...]

På mange måter ligner Langerhans cellehistiocytose kreft,' står det på sundhed.dk's nettsted. Det er anslått at ett av 100 000 barn er rammet av denne sykdommen.

Oscar ble umiddelbart behandlet med blant annet cellegift (kjemoterapi), men de røde flekkene forsvant ikke. Heldigvis er overlevelsesraten høy, men legene bekymrer seg for at de ikke kjenner til den langsiktige utviklingen av sykdommen.

Sykdommen kan ikke kureres fullstendig, og mange barn opplever tilbakefall eller lider av nedbrytning av hjernevev. De røde flekkene på Oscars hud har også forårsaket en rekke andre problemer i hverdagen.

Mange stirrer på ham og mange er redde for å komme i fysisk kontakt med ham da de tror han er smittsom.

Noen av bivirkningene av sykdommen er at Oscar har forstørret lever og milt, blodcellene og benmargen fungerer ikke optimalt, noe som igjen gir svekket immunforsvar. Utslettet vises ikke bare på huden hans, men også i øynene og inne i munnen. Dette kan bli et stort problem når synet hans er svekket.

Noe av det som bekymrer den lille familien mest er mangelen på kunnskap om sykdommen. Dette gjør det vanskelig å vite hvordan man best kan hjelpe Oscar.

Den nære tilknytningen til kreft er også en belastning for dem. Derfor prøver familien nå å spre informasjon om Oscar og hans sykdom, slik at folk kan lære mer om den sjeldne sykdommen.

Oscar er nå tre år gammel og har til tross for sin unge alder allerede gjennomgått seks benmargsprøver, to hudbiopsier, blodcelletransfusjoner og en lang rekke blodprøver og andre tester.

På overflaten virker Oscar som en hvilken som helst annen tre år gammel gutt og bryr seg ikke om de røde flekkene sine. Dette er noe Stephanie er glad for.

– Så lenge han er glad og frisk, bryr vi oss ikke om hvordan han ser ut, sa hun til Daily Mail.

Foto: Privat

Dessverre gjør sykdommen at Oscar ikke har mange venner, da foreldrene tror at det er smittsomt og derfor ikke lar barna leke med ham.

Derfor håper foreldrene å øke bevisstheten rundt Oscar og hans sykdom, slik at folk føler seg trygge med ham og tør å la barna leke med ham. Oscar vil veldig gjerne ha noen lekekamerater.