I februar utarbeidet Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark et felles forslag om å forby alle perfluorerte og polyfluorerte stoffer.
Disse stoffene har blitt brukt i en lang rekke produkter i over 50 år, men hvordan vet du om produktet ditt inneholder fluorstoffer?
- Du kan sjekke merkingen. Er du i tvil, så spør forhandleren eller produsenten, om produktet er fri for PFAS, som er fellesbetegnelsen for alle fluorstoffer, forklarer Signe Sem, seniorrådgiver i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet, til DinSide.
PFAS finnes i stekepanner eller kjeler. Sem oppfordrer folk til å sjekke kvaliteten på gryter og panner i hjemmet sitt.
- For eksempel om teflonstekepannene er oppskrapte. Det er ikke sikkert at materialer under teflonen er beregnet for å komme direkte kontakt med mat - det kan derfor komme uønskede stoffer over i maten. Vårt generelle råd er å ikke bruke gamle/skadde stekepanner og kjeler der man er usikker på kvaliteten.
Ved normal bruk skal ikke gryter og panner avgi stoffer i maten som kan sette helsen i fare, la hun til.
I tillegg informerte seniorrådgiveren om at det er flere PFAS-frie "nonstick" gryter og panner tilgjengelig i dag.
- Har du stekepanner med teflonbelegning hjemme, så er det ved normale steketemperaturer ikke risiko for avgivelse av fluorerte stoffer fra teflonbelegninger.
Hun forteller videre til DinSide at det er viktig å følge bruksanvisningen på pannen du kjøper. En teflonpanne bør ikke oppvarmes mer enn 260 grader, og ved for høye temperaturer kan det avgi kjemiske stoffer til luften. Derfor kan det være lurt å lufte ut dersom man skal være så uheldig å varme den opp for mye.