Melkeerstatningsgigant dømt til å betale 495 millioner dollar i erstatning: Stygg morsmelkerstatningssak

27/07/2024 09:58

Christina Amundsen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Omfattende erstatning etter sak om morsmelkserstatning

En domstol i delstaten Missouri har pålagt selskapet Abbott Laboratories å betale 495 millioner dollar til Margo Gill, en mor som gikk til sak mot selskapet på grunn av deres morsmelkserstatning for tidligfødte. Beløpet, som tilsvarer over 5,4 milliarder norske kroner, inkluderer 400 millioner dollar i skadeerstatning og 95 millioner dollar i straffeerstatning.

Morsmelkserstatning knyttet til alvorlig sykdom

Margo Gill beskyldte Abbott for å ikke advare om at deres morsmelkserstatning kunne føre til den potensielt dødelige tarmsykdommen nekrotiserende enterokolitt (NEC). NEC er en alvorlig tilstand som fører til at tarmvev dør, og som særlig rammer tidligfødte. Ifølge Reuters varierer dødsraten for sykdommen mellom 15 og 40 prosent. Gill sin datter, Robynn, overlevde sykdommen, men fikk en alvorlig nevrologisk skade og trenger nå langtidspleie.

Familiens advokat uttaler seg

Jack Garvey, Gills advokat, understreket viktigheten av ærlighet fra selskaper angående deres produkters sikkerhet:

"Selskaper må være ærlige om sine produkter, både det positive og det negative. Når det er en fare ved å bruke et produkt for tidligfødte, har foreldre krav på å få vite hva problemene er," sa Garvey.

Abbott utfordrer avgjørelsen

Abbott Laboratories har uttrykt uenighet med domstolens avgjørelse og har varslet at de vil forsøke å få dommen omgjort. Under rettssaken argumenterte Abbotts advokater for at Robynns langtidsskader skyldtes at hjernen fikk for lite oksygen på grunn av en skade under fødselen.

Flere saker på vei

Denne saken er den første av flere hundre tilsvarende krav som venter på rettsbehandling rundt om i USA. Disse sakene er ikke relatert til rettstvistene som oppsto etter stengningen av Abbotts fabrikk i Sturgis, Michigan, tidlig i 2022. Stengningen skjedde etter at to babydødsfall førte til bekymring for mulig forurensning av morsmelkserstatningen, noe som resulterte i en landsomfattende mangel på produktet.

Bakgrunnsinformasjon

Abbott Laboratories har vært i søkelyset for deres håndtering av sikkerhetsproblemer rundt morsmelkserstatningen, og denne dommen markerer en viktig milepæl i rettsprosessene som pågår mot selskapet. De kommende rettssakene vil fortsette å belyse problematikken rundt produktsikkerhet og selskapets ansvar overfor forbrukerne.