Mer skade enn nytte: 7 feil du gjør når du vasker sengetøy

17/05/2024 16:46

redaktion

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvor mange av disse har du gjort?

Når det er vaskedag, lar vi ofte rutinen ta over. Vi legger det skitne tøyet i vaskemaskinen, velger riktig program og kommer tilbake for å tørke resultatene.

Men uansett hvor godt kjent du er med denne prosessen, er det fortsatt feil mange gjør - spesielt når det gjelder sengetøy.

Slike feil kan forringe vaskeresultatet, ødelegge sengetøyet ditt eller til og med skade vaskemaskinen. Det er noe du vil unngå, spesielt med tanke på hvor dyrt sengetøy kan være.

Les videre for å lære om syv vanlige feil mange av oss gjør når vi vasker sengetøy, og som vi bør slutte med umiddelbart.

Du vasker ikke ofte nok

Den første store feilen er å ikke vaske sengetøyet ofte nok. Selv om dette ikke vil skade sengetøyet eller vaskemaskinen din, er det ikke særlig hygienisk.

Hver natt vi tilbringer i sengen, svetter og sikler vi, og sprer flekker fra rester av sminke og fuktighetskrem. Vi tiltrekker utallige støvmidd og skaper en ideell grobunn for bakterier. Derfor er det viktig å holde sengetøyet rent og friskt.

Vask sengetøyet en gang i uken, og oftere hvis det er sykdom i husstanden. Ikke glem å vaske puter og dyner innimellom.

Du lukker ikke knapper og glidelåser

Det er lite irriterende som å finne en skjult sokk inni sengetøyet etter vask. Gjenstander samler seg naturlig i åpne lommer under vaskesyklusen. Hvis du henger opp vasketøy med skjulte gjenstander, kan det føre til muggent sengetøy som må vaskes på nytt.

Løsningen er enkel: Lukk glidelåser og knapper på dyne- og putetrekk før du legger dem i vaskemaskinen. Slik unngår du at løse gjenstander finner veien inn.

Du vasker puter enkeltvis

Når det er tid for å vaske putene, bruker vi ofte en hel trommel til hver pute. Dette er en stor feil.

Puter suger opp vann og vaskemiddel, krymper naturlig og øker i vekt. Mot slutten av syklusen vil vaskemaskinen slite med å få nok momentum til å sentrifugere. Dette kan få maskinen til å riste og lage støy.

For å unngå dette, balanser belastningen ved å vaske to puter samtidig. Dette sikrer at maskinen kan vaske og sentrifugere effektivt.

Du fyller maskinen for mye

Det kan være fristende å vaske ukens tøy sammen med sengetøyet. Men selv om en full maskin teknisk sett sparer vann og energi, er det ikke en god idé.

En overfylt vaskemaskin kan ikke rense tøyet effektivt fordi vaskemiddelet ikke blir jevnt fordelt og tøyet ikke kan bevege seg fritt i trommelen.

Fyll kun vaskemaskinen til full kapasitet, og ikke mer - sjekk manualen for veiledning om maksimal kapasitet.

Du bruker feil innstillinger på maskinen

De fleste av oss bruker de samme innstillingene uansett hva vi vasker. Men det er en grunn til at vaskemaskinen tilbyr ulike programmer. Hver innstilling justerer kraft og varighet basert på mengden tøy, noe som hjelper tøyet til å vare lenger mens det får riktig vask.

For eksempel er hurtigvask en av de mest brukte funksjonene, men den er sannsynligvis ikke grundig nok for sengetøy. Sjekk alltid pleieetiketten for anbefalte innstillinger. Vaskemaskinen din har kanskje en egen sengetøysinnstilling for å forenkle prosessen.

Du bruker for mye vaskemiddel

Når vi vasker sengetøy, bruker vi ofte for mye vaskemiddel. Dette er en feil.

For mye vaskemiddel er ikke bare sløsing, det kan også redusere vaskemiddelets effektivitet. Overskudd kan forhindre at tøyet får kontakt med vannet, noe som gir et dårlig vaskeresultat.

Følg alltid doseringsinstruksjonene for vaskemiddelet og bruk riktig mengde.

Du tørker ikke sengetøyet ordentlig

Til slutt, sørg for at sengetøyet tørkes raskt og effektivt. Hvis du henger det til tørk, legg det flatt og spred det ut i luften.

Selv om det ikke er estetisk pent, kan du henge sengetøyet over dører - sørg bare for at toppen av døren er ren. Sengetøyet bør ikke klumpes sammen eller legges over andre gjenstander som også prøver å tørke, da dette vil bremse prosessen.

Ventiler rommet for å frigjøre fuktigheten. En avfukter kan være til hjelp her. Hvis været tillater det, kan du alltid henge sengetøyet ute.

Hvis du tørker sengetøyet i en tørketrommel, tørk det sammen med lignende materialer. Sengetøy tørker raskere enn tykkere ting som håndklær. Hvis du tørker disse sammen, kan tørketrommelens sensor svikte og ende opp med å overtørke sengetøyet.

Kilde: Tom's Guide