Modell vekker oppsikt: Brukte kjole for å øke bevisstheten om henrettelser i Iran

31/05/2023 16:50

Sofie

Nyheter
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Den iranskfødte modellen har møtt noen blandede reaksjoner for å ha på seg en løkkekjole på filmfestivalen i Cannes.

Siden 1. januar i år har minst 259 henrettelser blitt utført i Iran, ifølge FN. Landet har sett to menn hengt denne måneden.

Mahlagha Jaberi – født i Iran – tok til den røde løperen på filmfestivalen i Cannes iført et antrekk for å øke bevisstheten om massehenrettelsene.

Moteerklæringen hennes har imidlertid fått noen motstridende svar på nettet.

På Instagram delte den 33 år gamle modellen – som har over fire millioner følgere på plattformen – en video og et bilde av henne i kjolen. Bildeteksten til videoen lyder:

"Dedikert til folket i Iran. #76thcannesfilmfestival. "Kjolen min er designet av @jilaatelier. Utrolig videograf av @joystrotz. Takk for at du gjorde visjonen vår til live.

"Musikk av @shervinine. Og spesiell takk til min manager Myhanh @mahlaghamanagement for å gjøre dette mulig. #StopExecutionsInIran." Dessverre delte ikke alle Jaberi og teamets visjon om kjolen.

Den amerikanske journalisten Yashar Ali fordømte Jaberis video av seg selv i antrekket. Han tvitret: «Når uskyldige iranere blir henrettet, tenkte @MahlaghaJaberi at det ville være en god idé å ha på seg en kjole som har en løkke sådd inn i den og deretter filme en forførende video med en sang som har blitt en hymne for demonstranter.

"Absolutt skammelig rundt omkring. Og å avslutte videoen med "stopp henrettelser" og ingen annen kontekst eller informasjon gjør det unyttig!" Kort tid etter lastet Jaberi opp et nytt bilde av seg selv i kjolen, og ga mer kontekst til uttalelsen hun prøvde å komme med.

Designideen bak kjolen, sa hun, var å "observere glamouren i Cannes, men enda viktigere [...] bringe oppmerksomhet i media til de urettmessige henrettelsene av iranske folk".

"Dessverre er politiske uttalelser ikke tillatt på filmfestivalen og sikkerheten stoppet meg fra å vise baksiden av kjolen min, men "løkken"-betydningen ble godt forstått, la Jaberi til. Og mange strømmet til sosiale medier for å støtte Jaberi og hennes "modige".

En Twitter-bruker skrev:

"Jeg elsker @MahlaghaJaberi for å bruke plattformen hennes effektivt og med hennes enkle, men symbolske kjole, tok hun et oppgjør med henrettelser i Iran ... jeg står med henne ..."

Rådgiver for Ukrainas innenriksminister og grunnlegger av Institutt for fremtiden, Anton Gerashchenko, svarte også på Jaberis moteuttalelse:

"Enda en modig kvinne. Kanskje hvis kvinner var flertallet i politikken, ville det ikke vært flere kriger? Hva tror du?"

Jaberi var ikke den eneste kvinnen på den røde løperen i Cannes som benyttet anledningen til å komme med en viktig politisk uttalelse, med den ukrainskfødte modellen Alina Baikova iført en "F**k you Putin"-kjole også.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.