Mulig rekord: Havet når boblebadstemperatur

26/07/2023 14:04

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Temperaturen på havnivå, med nesten 40 grader, kan sette en global rekord.

Overflatetemperaturen i havet rundt Florida Keys-øygruppen i den amerikanske delstaten Florida nådde 38,43 grader sent mandag.

Det viser data fra amerikanske myndigheter ifølge avisen The Guardian.

Et termometer på en bøye i havet ved Manatee Bay i Everglades nasjonalpark målte den høye temperaturen, som kan være en global rekord.

Det nesten 40 grader varme vannet tilsvarer temperaturen i et boblebad.

Andre steder ble det målt temperaturer på henholdsvis 38 og 32 grader i vannet.

Normalt skal temperaturene i havet på denne tiden av året ligge mellom 23 og 31 grader, ifølge NOAA, som er en amerikansk myndighet som studerer forholdene i havet og atmosfæren.

– Vi hadde ikke forventet at oppvarmingen skulle skje så tidlig på året og være så ekstrem, sa Derek Manzello fra NOAA til CNN forrige uke.

– Dette ser ut til å være enestående i våre målinger.

Ifølge The Guardian føres det ingen loggbok over temperaturene ved havnivå.

Men en studie fra 2020 hevder at den høyeste temperaturen som noen gang er målt er 37,61 grader i Persiabukta.

De ekstreme målingene er bare en annen advarsel om de økende havtemperaturene nær Florida.

Kysten i den sørlige delen av staten er for tiden påvirket av en ekstrem hetebølge som truer livet i havet og det undersjøiske økosystemet.

Forskere fra World Weather Attribution-organisasjonen sa tirsdag at menneskeskapte klimaendringer har spilt en «overveldende» rolle i de ekstreme hetebølgene som har rammet Nord-Amerika, Europa og Kina denne måneden.

Derfor oppfordrer den regjeringer over hele verden til å kutte CO2-utslipp.

Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) rapporterte tidligere denne måneden at globale havtemperaturer har satt månedsrekorder siden mai.

NOAA advarer om at varmere vann rundt Florida kan gjøre tropiske stormer og orkaner enda villere enn før.

Samtidig får temperaturene ifølge organisasjonen alvorlige konsekvenser for korallrevene.

Ron DeSantis, guvernøren i Florida, som stiller opp for å bli den republikanske presidentkandidaten, har tidligere beskrevet bekymringer rundt den veldokumenterte globale oppvarmingen som venstreorienterte spøk, ifølge The Guardian.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.