Mulig stor endring for 7-Eleven på vei

07/09/2024 15:55

Yvonne

Nyheter
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Verdens største kjede av døgnåpne butikker 7-Eleven kan stå overfor en stor endring.

Kiosk-kjeden 7-Eleven med sine 85.000 butikker i 20 land rundt om i hele verden, har vært på utkikk etter nye eiere i lang tid. Nylig kom et attraktiv tilbud på bordet.

Konsernet bak Circle-K har nemlig lagt inn et bud på kjeden på hele 39 milliarder dollar. Med dagens kronekurs tilsvarer det omtrent 413,4 milliarder kroner. Hvis overtakelsen går gjennom kan det bety en stor endring for kioskene over hele verden.

7-Eleven ble opprinnelig etablert i 1927 i Dallas, Texas, under navnet "Tote'm". Navnet 7-Eleven ble tatt i bruk i 1946 for å reflektere kjedens åpningstider, som opprinnelig var fra kl. 7 om morgenen til kl. 11 om kvelden, syv dager i uken.

Med omkring 85.000 butikker i 20 land er 7-Eleven en av de største kioskkjedene i verden. Kjedens globale hovedkvarter er i Irving, Texas, men 7-Eleven eies nå av det japanske selskapet Seven & I Holdings.

Forhandlingene fortsetter
Selv om budet fra Circle-K-eierne ligger 20 prosent over den nåværende aksjekursen til 7-Eleven, har de japanske eierne takket nei til å selge selskapet til den prisen fordi de mener at prisen er undervurdert. Men de avslår det ikke helt, og skriver i en melding at de er klare til å overveie et bedre tilbud hvis det kommer, melder BBC.

Kjøpstilbudet kommer på et tidspunkt hvor den svake japanske yen gjør oppkjøpet mer attraktivt for en utenlandsk kjøper, og det er det de nåværende eierene ønsker at det skal taes høyde for.

Så nå fortsetter forhandlingene, og begge partene har uttrykt en forsiktig optimisme til at det kan bli en realitet.

Konkurransetilsynet på banen
Hvis 7-Eleven faktisk skulle bli solgt til Circle-K-eierne, vil det være den største utenlandske overtakelse av et japansk selskap noensinne.

Det er uansett fortsatt lagt frem til en eventuell overtakelse. Fordi begge kjedene er så store, vil konkurransetilsynet både i USA, Canada og Japan sansynligvis vurdere om handelen vil føre til at det vil skape problemer for konkurransen på kiosk-markedet.