Mye vann har kommet inn i kraftverket i Norge: Myndighetene planlegger sprengning

09/08/2023 14:40

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Myndighetene har iverksatt evakuering av området.

Myndighetene i Norge vurderer å gjennomføre en sprengning etter at vann har trengt inn i et vannkraftverk.

Det bekrefter politiet overfor VG.

Dette er kraftverket i Braskereidfoss i Innlandet, skriver NRK.

Vann har trengt inn og forårsaket mer skade. Et strømbrudd ved kraftverket gjør at vannslusene ikke åpnes som de skal. Feilen ble oppdaget rundt klokken 06.30.

Dermed har vannet begynt å fosse over demningen og inn i kraftverket, som nå er fylt med vann.

Den mulige rivingen vil da skje som et forsøk på å bidra til å åpne de sperrede slusene, sier Pål Erik Teigen, stabssjef for politiet i Innlandet, til VG.

– Politiet har startet evakuering i samarbeid med kommunen, sier Merete Hjertø, hendelsesleder i Innlandet politidistrikt, til NRK.

Det er ukjent hvor mange som er evakuert, men dette er i hovedsak beboere i nærheten av elva ved kraftverket, opplyser hendelseslederen.

Fryktet flodbølge

I verste fall fryktet myndighetene en flodbølge på elva onsdag morgen. Like etter klokken tolv ble imidlertid bekymringen dempet av politiet.

Det er tatt flere forholdsregler i området – blant annet er en hovedvei i nærheten stengt og deler av området rundt er sperret av.

I tillegg har politiet valgt å innføre restriksjoner i luftrommet rundt kraftverket.

274 husstander i området er uten strøm. Det er uklart om strømbruddet har direkte sammenheng med skadene på kraftverket.

Rammet av flom etter storm

De siste dagene har Norge blitt rammet av flom etter møtet med stormen Hans.

Myndighetene ruster seg for mer nedbør, har brig Olav Samdal, direktør for skred- og vassdragsavdelingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), tidligere uttalt til NTB.

– Vi står foran noen dager med rekorder knyttet til store vannføringer, dessverre, sier han.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.