USA strammer nå kraftig inn på hvem de slipper inn i landet. I en ny kunngjøring fra amerikanske myndigheter går det fram at visumsøkere kan bli avvist – ikke på grunn av papirer eller tidligere reiser, men på grunn av hva de har skrevet i sosiale medier.
Den nye praksisen gjelder blant annet studentvisum, arbeidstillatelser og oppholdstillatelser, og skal først og fremst ramme personer som viser støtte til terrororganisasjoner eller kommer med antisemittiske ytringer.
Amerikanske myndigheter begrunner innstramningen med at de på den måten kan fange folk som har verdier som er forenlige med amerikanske verdier.
"Det er ikke plass i USA for folk som sympatiserer med terrorister", sa Tricia McLaughlin i det amerikanske sikkerhetsdepartementet, ifølge Politico.
Blant gruppene som nevnes er Hamas, Hizbollah og Houthi-bevegelsen, som alle står på USAs terrorliste.
Kritikk fra flere hold
Men ikke alle er like fornøyde med de nye reglene. Flere menneskerettighetsgrupper og advokater reagerer, og mener dette er et angrep på ytringsfriheten.
De frykter at kritikk av Israel, for eksempel, kan bli tolket som antisemittisme – og dermed føre til at folk blir utestengt fra USA, uten egentlig å ha gjort noe galt.
Har sjekket sosiale medier før – men nå skjerpes praksisen
Myndighetene har tidligere hatt mulighet til å sjekke sosiale medier i visumsøknader, men nå blir det altså et tydeligere krav – og en enda viktigere del av vurderingen.
"Det skal ikke mye til før et gammelt innlegg kan komme tilbake og bite deg bak", advarer kritikere.
Det betyr i praksis at det du har skrevet, likt eller delt på Facebook, Instagram, X (tidligere Twitter), TikTok eller andre plattformer, kan få konsekvenser for om du får slippe inn i USA.
Råd til alle reiseklare nordmenn
Skal du søke visum til USA? Da kan det være lurt å ta en ekstra gjennomgang av hva du har delt på nettet. Innlegg med politiske meninger, støtteerklæringer eller kontroversielle uttalelser kan bli vurdert som en sikkerhetsrisiko.
Amerikanske myndigheter understreker at det handler om å verne landet mot ekstremisme – men for mange kan det også føles som at den digitale døra inn til USA nå står mer på gløtt enn noensinne.