Nå skjer det: Prisen på snus dumpes

19/09/2024 20:00

Yvonne

Nyheter
Snart blir snus 20 prosent billigere.

Første november skjer det. Skatten på snus senkes med 20 prosent, noe som vil gjøre hver snuspose omtrent 3 kroner billigere. Samtidig blir det dyrere å kjøpe sigaretter og tobakk. I følge Skatteverket vil en økning av skatten tilsvare fire kroner mer for en pakke sigaretter.

Gjelder i Sverige
Det har den svenske Riksdagen bestemt tidligere i år, og nå trer endringen snart i kraft.

Svenske politikere forsøker å gjøre noe for å få særlig unge til å unngå å begynne å røyke. Derfor har de satt opp skatten på sigaretter, sigarillos og andre tobakk-produkter.

Samtidig settes skatten ned på snus - som anses som et mindre skadelig alternativ.

SNus er mindre skadelig enn sigaretter
Tanken er at det er bedre om unge velger snus fremfor sigaretter. Snus er mindre skadelig enn røyking, spesielt når det gjelder risikoen for lungesykdommer, fordi det ikke involverer inhalering av giftige stoffer fra forbrenning. Men snus er ikke uten risiko. Det kan fortsatt føre til kreft, hjerteproblemer, og avhengighet. Derfor er det viktig å være klar over at selv om snus kan være et mindre skadelig alternativ til røyking, er det ikke risikofritt.

Lovendringen ble endelig vedtatt av Riksdagen i sommer etter at både Sosialdemokraterna og regjeringen hadde kommet frem til et forslag om å endre avgiftene på tobakk.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
To tenåringer fant en diamant verdt 44,7 millioner kr - Så mye penger fikk de hver I 2017 vekket oppdagelsen av en 709 karat diamant i Sierra Leone internasjonal oppsikt.