Nazistenes "Secretary of Evil", funnet skyldig i medvirkning til 10 500 drap

20/12/2022 14:00

Sofie

Nyheter
Foto: REUTERS / Alamy Stock Photo
Foto: REUTERS / Alamy Stock Photo
En 97 år gammel nazistisk konsentrasjonsleirskriver er funnet skyldig i medvirkning til mer enn 10 000 drap under andre verdenskrig.

Irmgard Furchner var tenåring da hun ble hentet inn som maskinskriver i Stutthof konsentrasjonsleir, hvor hun jobbet mellom 1943 og 1945.

Tidligere i dag (20. desember) fant en tingrett i den nordtyske byen Itzehoe Furchner skyldig, og ga henne en to års betinget dom.

Mens hun var sivilarbeider, sa dommeren at hun var fullstendig klar over grusomhetene som fant sted i leiren, som lå 21 mil øst for det som nå er den polske byen Gdansk. Det ble omgjort til et minnemuseum på 1960-tallet.

Furchner er en av få kvinner som har blitt stilt for nazistenes forbrytelser på tiår, og ble dømt under ungdomslovgivningen på grunn av å være bare 18 eller 19 på den tiden hun jobbet på Stutthof.

Da rettssaken startet i september 2021, forsvant hun fra aldershjemmet og dro på flukt, men ble funnet av politiet i Hamburg.

Furchner hadde tidligere protestert på hennes uskyld da hun ble irettesatt for handlingene hennes, og hevdet at hun ikke hadde kunnskap om masseslaktingen som fant sted i leiren.

Denne påstanden kom til tross for at hun var i daglig kommunikasjon med sjefen Paul Werner Hoppe, som hun jobbet for som sekretær.

Men til tross for dette argumenterer 97-åringens advokater for at kvinnen kjent som "ondskapens sekretær" bør frifinnes for sine handlinger for mer enn et halvt århundre siden, da det ikke kan bevises at hun visste "utover skyggen av en tvil om slaktingen.

De påtalemyndigheten mener imidlertid at hun bør idømmes en to års betinget dom for sin rolle i dødsfallene.

Tidligere denne måneden sa Furchner til Itzehoe Regional Court: "Jeg beklager alt som skjedde." Hun la til: "Jeg angrer på at jeg var på Stutthof på den tiden."

En av leirens overlevende, Risa Silbert, 93, vitnet i august om Stutthofs brutalitet - og avslørte at dens innsatte ble så desperate at de ty til kannibalisme. "Stutthof var et helvete," sa hun.

"Vi hadde kannibalisme ... folk var sultne og de kuttet opp likene og de ønsket å ta ut leveren."

Silbert sa at det ville vært umulig for Furchner å ikke vite om slaktingen som fant sted i leiren. "Hvis hun jobbet som sjefens sekretær, så visste hun nøyaktig hva som skjedde," forklarte hun.