Nobelstiftelsen beklager og trekker Russlands invitasjon

03/09/2023 16:30

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Svenske partiledere truet med å boikotte prisfesten fordi ambassadører fra Russland og Hviterussland var invitert.

Nobelstiftelsen i Sverige endrer lørdag en kontroversiell beslutning om å invitere ambassadørene fra Russland, Hviterussland og Iran til årets prisutdeling.

Dette skjer etter voldsom kritikk fra en rekke svenske partiledere.

– Vi tar de sterke reaksjonene i Sverige til etterretning. Nobelstiftelsens styre velger derfor å gjenta vedtaket fra i fjor om å endre allmennpraksis og ikke invitere ambassadørene fra Russland, Hviterussland og Iran til prisutdelingen i Stockholm, skriver stiftelsen.

Nobelstiftelsen, som har ansvaret for å dele ut Nobelprisene, ble fredag ​​sterkt kritisert for å ha invitert ambassadørene til Russland, Iran og Hviterussland.

Partiledere fra en rekke svenske partier – Sentrum, Vänsterpartiet og Miljöpartiet – hadde varslet at de ville boikotte prisutdelingen på grunn av Nobelstiftelsens vedtak.

Statsminister Ulf Kristersson fra det konservative partiet Moderaterna hadde uttrykt overraskelse over Nobelstiftelsens vedtak. Men han hadde ikke gjort det klart om han ville boikotte seremonien dersom invitasjonene ble tatt til følge.

Ambassadørene fra Russland og Hviterussland ble ikke invitert i fjor på grunn av invasjonen av Ukraina. Hviterussland er en av Russlands nære allierte.

I Ukraina skrev utenriksdepartementets talsmann Oleg Nikolenko på Facebook at Nobelstiftelsen bør støtte arbeidet med å isolere Russland og Hviterussland mens «millioner av ukrainere lider» på grunn av Russlands angrepskrig.

Nobelstiftelsen begrunnet den nå endrede avgjørelsen med at de tre landene bør inkluderes, selv om de ikke deler verdiene som de prestisjetunge Nobelprisene står for.

– Det er tydelig at verden deles inn i flere og flere sfærer, hvor dialogen mellom uenige parter er begrenset, sa Nobelstiftelsens administrerende direktør, Vidar Helgesen, til BBC fredag.

Til tross for kritikken, stod Vidar Helgesen støtt på stiftelsens vedtak tidlig lørdag, og han sa først i en kommentar til partiledernes meldinger at «vi er vant til at noen kommer og andre ikke».

Men kort tid etter endret Nobelstiftelsen lørdag ettermiddag vedtak om å invitere de tre ambassadørene fra Russland, Hviterussland og Iran.

Jimmie Åkesson, partileder i Sverigedemokraterna, er også invitert. Det er første gang etter at han har vært utestengt i flere år.

Det fremgår ikke av nyhetene fra stiftelsen om den invitasjonen er uendret.

I mars ble den hviterussiske mottakeren av Nobels fredspris i 2022 dømt til ti års fengsel i hjemlandet.

Nobelprisene deles ut mellom 2. og 9. oktober.