Norge innfører reiseadvarsler – 50 land på listen

04/04/2025 18:50

Sofie

NYHETER
Foto: Tommy Alven / Shutterstock.com
Foto: Tommy Alven / Shutterstock.com
UD slår alarm: Dramatisk endring i reiserådene.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Utenriksdepartementet (UD) gjør nå en betydelig endring i hvordan de kommuniserer risiko ved reiser til utlandet.

Der de tidligere brukte uttrykket «reiseråd», skal det nå hete «reiseadvarsel». Endringen skal tydeliggjøre alvoret for reisende nordmenn.

"Vi endrer nå fra å gi reiseråd til å gi reiseadvarsler. Dette skal enda tydeligere vise alvoret som ligger bak en slik beslutning," forklarer utenriksminister Espen Barth Eide.

Tydeligere signal til reisende

En reiseadvarsel skal fungere som en markering av både UD sin vurdering av sikkerhetssituasjonen i et område og som et varsel om at det kan være begrensede muligheter for å få hjelp fra norske myndigheter dersom noe skulle skje. Det skriver DinSide

"Vi kan selvsagt ikke nekte folk å reise til land vi advarer mot, men de får varsel om at vår mulighet til å bistå med hjelp kan være redusert og at reiseforsikringen kanskje ikke gjelder, skal bli tydeligere," sier kriseleder i UD, Guro Markussen Løvaas til DinSide.

50 land med reiseadvarsler

Fra og med nå vil disse advarslene bli gradert etter alvorlighetsgrad, og gjelder hele eller deler av om lag 50 land verden rundt. Mange reisende har allerede benyttet seg av UD sine ressurser – over 16 000 får hvert år hjelp i forbindelse med utenlandsopphold. I tillegg er apper som «Reiseklar» og nettsidene med reiseinformasjon flittig brukt.

Tidligere har det vært forvirring rundt reiseråd og hvordan disse påvirker reiseforsikringer. Flere har opplevd at forsikringsselskapene ikke dekker reiser til land som har vært underlagt UD sitt «reiseråd» – som i realiteten var en advarsel, men ikke ble oppfattet som det.

Dette innebærer en reiseadvarsel

UD gir reiseadvarsler når sikkerhetsforholdene i et land vurderes som så alvorlige at norske borgere frarådes å reise dit – eller bes om å forlate området. Det kan dreie seg om væpnet konflikt, uro eller andre forhold som setter nordmenns sikkerhet i fare. Advarslene deles inn i tre nivåer:

  1. Fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige

  2. Fraråder alle reiser

  3. Fraråder alle reiser og opphold – norske borgere oppfordres til å forlate landet

Slik skal det bli enklere for den enkelte å forstå hva slags risiko som foreligger.

Bistand i utlandet – og ditt ansvar

Etter 14 år er en ny stortingsmelding fra UD klar. «Når uhellet er utenlands – Konsulær bistand og bistand fra norske myndigheter i krisesituasjoner i utlandet» legger frem hva slags støtte nordmenn i utlandet kan forvente. Det kan dreie seg om hjelp i møte med naturkatastrofer, ulykker, sykdom, behov for nytt pass – og til og med bryllup.

"Den enkelte er ansvarlig for sin egen reise, mens utenrikstjenestens rolle i hovedsak er å gi informasjon og hjelp til selvhjelp," utdyper utenriksminister Eide.

Samarbeid med nordiske land

For å gi best mulig reiseinformasjon, samarbeider det norske UD tett med sine nordiske søsterorganisasjoner. Det innebærer utveksling av informasjon som er relevant for hele Norden – særlig i krisetider.

Samtidig vil regjeringen nå vurdere om det skal innføres krav til tilknytning til Norge, utover statsborgerskap, for å kunne motta konsulær bistand. Dette gjelder spesielt for nordmenn som har valgt å bosette seg permanent i utlandet.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Populær app begynte plutselig å spionere: Slett den En Android-app var helt grei til å begynne med.