Norge vil bevilge milliarder til å styrke Ukrainas luftforsvar

22/04/2024 09:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jonas Gahr Støre ønsker å bevilge mer penger enn dagens 75 milliarder norske kroner til Ukraina.

Norge er klar til å gi flere milliarder ekstra til luftvern i Ukraina, sier statsminister Jonas Gahr Støre til TV2 og avisen VG.

Dette kommer på toppen av de 75 milliarder norske kronene som Norge har satt av til Ukraina de neste fem årene, også kjent som Nansen-programmet.

– Nyheter rapporterer hver morgen om russiske missiler og droner som har truffet sivile bygninger, energikraftverk, drept mange mennesker, sier Støre under et besøk i Tyskland.

Norge vil bidra til å forhindre det og vil gi milliarder til luftvern som kan skyte ned de russiske missilene og dronene, sier han.

– Ukraina har et akutt behov her og nå, fastslår Støre.

Norge vurderer derfor å delta i en tyskledet innsats for å gi mer og bedre beskyttelse mot missiler og droner.

– Regjeringen vil øke støtten til Ukraina. Dette kan innebære en økning av totalrammen for Nansenprogrammet. Vi vil invitere til en samtale med partiene på Stortinget om dette, sier den norske statsministeren.

– I et revidert statsbudsjett vil regjeringen gi et betydelig bidrag til kjøp av luftvern, lover han.

Meldingen fra Norge kommer dagen etter at de amerikanske politikerne tok det trolig avgjørende skrittet å bevilge ca. 670 milliarder norske kroner i militær og annen støtte til Ukraina.

Dette brøt motstanden som en fløy av det republikanske partiet har hatt mot å støtte Ukraina. Den har satt den viktige amerikanske militærhjelpen på vent i nesten et halvt år.

Støre møtte søndag den tyske forbundskansleren, Olaf Scholz, på en industrimesse i Hannover. Ifølge VG ble det søndag kveld under en middag mellom de to lagt planer om å utveksle informasjon om det tyske IAAD-prosjektet, som oppfordrer land til å tilby det de kan for å øke Ukrainas luftforsvar.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.