Henny Elisabeth Moan ble 88 år gammel.
"Hun levde som hun var - fryktløs og for kunsten hele sitt liv. Hun valgte aldri den enkleste vei, men fant sine egne stier", sier sønnen Sole Christian Paus i en uttalelse til NRK.
Fremtredende og kompromissløs
Henny Moan er kjent fra sine sentrale roller på Nationaltheatret, Fjernsynsteatret, og Oslo Nye Teater. Hun spilte mange av Henrik Ibsens kvinneroller for Fjernsynsteatret i 1960 - og 1970-årene.
Hun kjennetegnes sin dype tilstedeværelse på scenen og lerretet, en kompromissløs tilgang til skuespill og for å ha vært en fremtredende figur i norsk kultur gjennom mange tiår.
Moan har også hatt en betydelig tilstedeværelse på TV, med flere roller i norske dramaserier og TV-filmer. Hun har hatt en mangfoldig karriere som inkluderer alt fra romantiske dramaer til mer eksperimentelle kunstfilmer.
Gjennombrudd i norsk films største klassiker
Henny Moan ble født i Finnmark i 1936, og vokste opp i Narvik og Gratangen. Som 17-åring ble hun tatt opp ved det første kullet ved Statens Teaterskole i 1953 og har hatt roller i flere store klassikere.
Mest kjent er hun nok for samarbeidet med filmregissøren Arne Skauen i filmen "Ni Liv" som ble Oscar-nominert i klassen for beste utenlandske film.
Deretter fulgte en av norsk films helt store klassikere, grøsseren "De dødes tjern". Filmen er en av de mest kjente innen norsk filmhistorie, og Moans rolle i filmen gjorde henne til en stjerne.
På 70-tallet hadde hun også en karriere innen politikk, og hun representeerte Arbeiderpartiet i Bærum kommunestyre fra 1972 til 1975.
Fikk ærespriser
Selv om hun er mindre aktiv i nyere tid, har Henny Moan fortsatt en spesiell plass i norsk teater- og filmhistorie. Hun er kjent for sin dype tilnærming til skuespilleryrket og for sin evne til å bringe komplekse karakterer til live med følsomhet og intensitet.
Henny Moan har vært en betydningsfull figur i norsk kulturliv i flere tiår, og hennes arbeid har hatt stor innflytelse på både samtidige og senere generasjoner av norske skuespillere.
I 2012 fikk hun Amandas ærespris, og i 2020 ble hun utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden "for sin fremdragende innsats for norsk kunst og kulturliv".
Familien i sorg
Moan var gift med forfatter André Bjerke fra 1959 og var deretter samboer med visesangeren Ole Paus i 1970-årene. Hun er mor til den norske artisten Vilde Bjerke og Sole Christian Paus.
"Med dette er en av de siste Bohemer gått bort", sier Paus til NRK.