I Nederland har en ny lov trådt i kraft, som betyr at det ikke lenger er lov å avle på hunder med flat snuteparti.
Dette skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemelding.
Flat munnkurv forårsaker mange velferdskomplikasjoner for dyrene. Både hunder, katter og kaniner lider av sekundære sykdommer som følge av deres oppdrettede og ettertraktede utseende.
I Nederland har regjeringen tatt neste skritt for å forbedre hundenes velferd. Fra 24. august trådte et totalforbud mot avl av hunder med flat snute i kraft.
I praksis betyr det at hunder som faller i rød kategori i en såkalt trafikklysmodell ikke kan avles.
Det har vært en overgangsperiode hvor det har vært tillatt for oppdrettere å krysse hunder med flat snuteparti med hunder med lengre snuteparti.
Ambisjonen var å gi oppdrettere muligheten til å skape en ny generasjon hunder med lengre snuteparti, og dermed avhjelpe noen av sykdommene og plagene som har kommet med flat snuteparti.
Dessverre var det kun et fåtall oppdrettere som benyttet anledningen, og derfor er det nå innført totalforbud mot avl med kort munnkurv. Det kan vi lære av her hjemme, sier Dyrebeskyttelsen.
– I Danmark har hunder ingen beskyttelse mot folks ønske om flat snuteparti. Vi er derfor veldig spente på å se hvordan Nederland har tatt steget videre og nå beskytter hundene med et avgjørende lovverk, sier Jens Jokumsen, familiedyrsjef i Dyrenes Beskyttelse.
Tvinges med bøter
Nederlenderne har gjort en innsats for å unngå smutthull i loven. Voksne hunder som er operert for å bedre velferden er også omfattet av forbudet, da eventuelle genetiske defekter ved disse hundene fortsatt overføres til valpene.
De nye reglene håndheves av det nederlandske næringsmiddel- og forbrukertilsynet (NVWA). Hvis en oppdretter bryter reglene, kan det gi bot på opptil 1500 euro, ifølge en uttalelse fra det nederlandske matdepartementet. I de fleste tilfeller vil oppdretter også bli tvunget til å stoppe avl.
Hundene skal ikke lide for skjønnheten
I begynnelsen av juli kom det frem at mange hunder med flat snuteparti lider av søvnapné. Men lidelsen stopper ikke der. Hundene er også utsatt for andre tilstander som høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer.
Det påvirker også immunforsvaret, hormoner og stoffskiftet i kroppen, noe som er avgjørende for livskvaliteten.
– Vi vet at flatnese-rasene er veldig populære og det er derfor avgjørende at det finnes regler for avl som kan øke velferden til dyrene. Den flate snuten er ikke naturlig, men skyldes at det naturlige utseendet har blitt avlet bort i århundrer. Den har utviklet seg spesielt sterkt de siste 50 årene. Det er uansvarlig og uetisk, og vi har et ansvar for å gi hundene våre de beste forutsetningene for et godt liv, og fokusere mye mer på helse og velferd i avl, sier Jens Jokumsen.
I Danmark er det en hjemmel i dyrevelferdsloven, som gir statsråden mulighet til å lage særregler for avl av familiedyr.