Ny rekord: Nesten endeløs hetebølge

08/10/2023 07:00

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nye byer slår varmerekorder fredag – og hetebølgen fortsetter.

Høstferie ukene er i full gang, noe som gjør at mange nordmenn reiser sørover for å få litt varme.

I Frankrike, Portugal og Spania er varmen enorm, og i Sør-Spania kan man snakke om en hetebølge i oktober.

I Córdoba og Sevilla ble det målt henholdsvis 37,6 og 37,4 grader fredag ettermiddag.

Sevilla satte dermed ny lokal varmerekord for oktober, men det er like spektakulært hvor lenge varmen har dominert.

Hetebølge i Andalucía

Den gjennomsnittlige ettermiddagstemperaturen i de første syv dagene av oktober er 36,0 grader for Sevilla og 36,3 grader for Cordoba. Det er en hetebølge i oktober.

Selvfølgelig er det ikke som hetebølgene i mai og sommermånedene. Varmen er ikke på langt nær den samme, og enda viktigere - nettene er lange og "kalde". Du kan derfor lett få en pause fra varmen.

Mange spanjoler og turister synes nok været er behagelig og fint, selv om du også kan bekymre deg for klimaet.

I nærheten av Cordoba ble det satt ny spansk varmerekord i oktober da det ble målt 38,2 grader i Montoro 1.

Den gamle rekorden fra 2014 var på 37,5 grader og ble målt i Marbella på Spanias sørkyst.

De 37,6 gradene som ble målt i Cordoba fredag var også varmere enn den gamle rekorden.

Den uvanlige varmen skyldes en kombinasjon av flere ting. I tillegg til de meteorologisk gunstige oppvarmingsforholdene og et varmt "grunnklima" på grunn av global oppvarming, har varmen i slutten av september også spilt en rolle.

Den svært varme og tørre septemberluften har vært nesten stille: I motsetning til i Danmark, kan solen fortsatt varme opp mye i oktober. Solhøyden i Sør-Spania i begynnelsen av oktober tilsvarer solhøyden vi har i Norge i midten av august.

Varmerekorder i Frankrike og Portugal

Det er hele Sørvest-Europa som for tiden er uvanlig varmt. Madeira målte 34,7 grader, noe som er ny varmerekord for den portugisiske ferieøya, som også er kjent for å være fødestedet til Cristiano Ronaldo.

Carcassone og Lagrasse målte henholdsvis 31,1 grader og 31,9 grader, som er de høyeste oktobertemperaturene som er registrert i de to sørfranske byene.

I Sør-Spania, der den mest ekstreme varmen ligger, vil hetebølgen fortsette langt inn i neste uke.

Prognosekartet under er fra det spanske meteorologiske instituttet, AEMET, og viser 35 grader for Cordoba fredag. Ifølge de siste prognosene kan det bli den siste dagen med intens varme.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.