Ny, stram abortlov på vei

14/04/2023 07:26

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vil forby abort tidlig, med unntak av voldtekt og incest.

Florida-guvernør Ron DeSantis har signert et lovforslag som forbyr abort i den amerikanske delstaten etter sjette svangerskapsuke.

Det melder NBC News.

Signaturen ble satt i all hemmelighet og ble først offentliggjort via en pressemelding like etter klokken 23.00 torsdag lokal tid.

– Vi er stolte over å støtte retten til liv og familie i delstaten Florida, sier guvernøren i en uttalelse.

"Jeg applauderer lovgiverne for å passere Heartbeat Protection Act, som utvider beskyttelsen av liv," la han til, ifølge NBC News.

Kunngjøringen kommer timer etter at Representantenes hus i Florida, der republikanerne har flertallet, godkjente det kontroversielle lovforslaget torsdag.

Lovforslaget ble vedtatt med 70 mot 40 stemmer, melder nyhetsbyrået Reuters.

Bare i tilfeller av voldtekt, incest og når mors liv er i fare, kan unntak gjøres.

Lovforslaget ble godkjent av delstatssenatet i begynnelsen av april med 26 mot 13 stemmer.

Det er ventet at DeSantis vil stille for republikanerne i det amerikanske presidentvalget neste år.

Å støtte strengere abortrestriksjoner er ikke uten politisk risiko for DeSantis dersom han skulle vinne den republikanske nominasjonen foran blant andre Donald Trump, melder Reuters.

Rundt 13 amerikanske delstater forbyr abort etter seks uker eller tidligere. Meningsmålinger har imidlertid konsekvent vist at de fleste amerikanere støtter abort i de fleste tilfeller.

En meningsmåling fra Reuters/Ipsos onsdag viste at 43 prosent av republikanske velgere har mindre sannsynlighet for å stemme på en politiker som støtter å begrense tilgangen til abort.

Det hvite hus retter skarp kritikk mot Florida-lovforslaget.

– Floridas republikansk-ledede lovgivende forsamling har sendt et ekstremt og farlig nytt abortforbud til skrivebordet til guvernør Ron DeSantis for underskrift, sa pressesekretær Karine Jean-Pierre i Det hvite hus i en skriftlig uttalelse tidligere torsdag.

Hun la til at «forbudet er i strid med grunnleggende friheter».

De fleste andre stater i det sørlige USA har allerede forbudt abort tidlig i svangerskapet. Derfor har mange kvinner fra det sørøstlige USA reist til Florida for å få prosedyren utført.

Det kommer etter at USAs høyesterett i juni 2022 opphevet landemerket «Roe v. Wade-dommen fra 1973 som ga kvinner rett til abort i USA.