En liten gruppe rike og politisk godt tilknyttede investorer fra Silicon Valley skal ifølge Reuters ha Grønlands iskalde kyst i sikte som stedet for en ny, teknologisk "frihetsby" – en slags libertariansk utopiby med fokus på ny teknologi og minimal statlig og selskapsmessig innblanding.
Det skriver Popular Science.
Byen, omtalt som en "start-up-by", skal være tuftet på prinsipper om teknologisk fremgang og økonomisk frihet. Blant planene inngår bruk av kunstig intelligens, små kjernekraftverk, og mineralutvinning. Tanken er at Grønlands kalde klima kan kjøle ned enorme, energikrevende datasentre for AI. I tillegg finnes det store mengder sjeldne jordarter under ismassene – verdifulle råvarer i produksjonen av forbrukerelektronikk.
Kjente navn står bak
Blant investorene som kobles til prosjektet, finner vi Peter Thiel (PayPal-gründer), Ken Howery (Trumps tidligere kandidat til ambassadørposten i Danmark), og teknologiinvestor Marc Andreesen. Howery, som fortsatt må godkjennes av Senatet som ambassadør, kan bli et viktig bindeledd mellom investorgruppen og amerikanske myndigheter.
Peter Thiel har tidligere støttet “Seasteading”-bevegelsen, som ønsker å bygge flytende, statsløse samfunn til havs. Marc Andreesen er også del av initiativet California Forever, som jobber med å bygge en lignende by i Solano County, California.
Grønland – drømmen om råvarer, datasentre og Mars-eksperimenter
Interessen for Grønland har eskalert siden november 2024, da Dryden Brown, medgründer av det kryptobaserte "nett-nasjonen" Praxis, twitret at han forsøkte å kjøpe land i Grønland. Praxis har mottatt over 525 millioner dollar i investeringer for å utvikle slike byer og hevder å ha blitt kontaktet av flere aktører for å se på mulighetene i Grønland.
I USA har ideen om å kjøpe Grønland gått fra vits til alvor. President Trump tok opp saken i valgkampen i 2024 og har siden fulgt opp. Visepresident J.D. Vance og hans kone besøkte en amerikansk base i Grønland i mars 2025, der de ba befolkningen vurdere å kutte båndene til Danmark – til tross for at flertallet av Grønlands innbyggere er imot en mulig amerikansk annektering.
Hva gjør Grønland så attraktivt?
Under en høring i den amerikanske Senatets komité for handel, vitenskap og transport tidligere i år, hevdet Anthony Marchese, styreleder i Texas Mineral Resources, at Grønlands kyst har en av verdens største forekomster av sjeldne mineraler – avgjørende for produksjon av moderne elektronikk.
"Kast en pil hvor som helst langs kysten, og du treffer garantert et verdensklasse mål", sa han.
Mye av disse ressursene ligger foreløpig under tykke lag av is, men klimaendringer og ny gruveteknologi kan gjøre dem tilgjengelige. Senator Maria Cantwell peker også på at Grønlands kjølige klima og nærhet til geotermiske kilder kan gjøre øya ideell for AI-datasentre – som krever både kjøling og strøm.
Dryden Brown mener Grønlands ugjestmilde landskap kan egne seg for forsøk på å simulere overflaten på Mars.
En frihetsvisjon – eller en ny kolonial drøm?
Planen om å bygge en milliardær-finansiert by uten regulering, skatt eller statlig kontroll møter allerede motstand – særlig fra danske myndigheter, som flere ganger har avvist tanken om amerikansk eierskap til Grønland.
Tidligere forsøk på å etablere slike statsløse "utopier" – som Próspera i Honduras – har møtt lignende utfordringer, og ingen har hittil blitt noe mer enn prototyper. Likevel drømmer noen av verdens rikeste videre – og nå retter de blikket mot den islagte øya i nord.