Økning i hoggormbitt: Viktig advarsel til hundeeiere

07/03/2025 19:45

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hundeeiere bør være på vakt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Den uvanlig varme starten på 2025 har ført til at mange trekker ut for å nyte solen. Samtidig har rapportene om hoggormbitt – både på hunder og mennesker – begynt å strømme inn.

Ifølge forsikringsselskapet Agria har det allerede kommet de første skademeldingene om hunder som har blitt bitt av hoggorm. Veterinær Sara Solheim forklarer hvorfor tidlig vår kan være en risikoperiode:

"Hoggormen er ofte treig tidlig vår, noe som gjør at den kan bruke lengre tid på å oppdage deg og hunden din. Tramp derfor gjerne litt ekstra hardt når du går på steder der du tror at hoggormen kan holde til, slik at den kan rekke å gjemme seg før du kommer," sier hun i en pressemelding.

Tidligere bittsesong

Tall fra DyreID viser at det så langt i år er registrert seks diagnoser på hoggormbitt hos dyr. Dette er tidligere enn fjoråret, noe som sannsynligvis skyldes temperaturforskjeller. Det skriver Agria Dyreforsikring.

"Hittil i år er det seks registrerte diagnoser. De kommer også tidligere i år enn i fjor, trolig har dette med temperatur å gjøre," sier markedssjef Sasja Rygg i DyreID i en e-post til NTB.

Fem av tilfellene er fra Rogaland, mens ett tilfelle er registrert i Innlandet.

Giftinformasjonen har også mottatt fire henvendelser om mulige hoggormbitt på mennesker så langt i år. Ifølge Helsebiblioteket er det vanlig at sesongen for hoggormbitt starter for alvor i april.

Økning i hoggormbitt de siste årene

Antallet registrerte hoggormbitt har økt de siste årene. I 2024 ble det rapportert 642 tilfeller av bitt på mennesker. Rekordåret var 2021, da hele 835 meldinger ble registrert.

Seniorrådgiver og veterinær Jartrud Wigen Skjerdal mener værforholdene spiller en viktig rolle:

"Det er store variasjoner fra år til år. Vi tror mye av årsaken er at det er flere som blir bitt når været er bra, og folk er mye ute i naturen," sier hun til NTB.

Hoggormen, som er vekselvarm, trives i solen og trekker ofte ut på åpne områder som stier og steiner for å varme seg. Dersom den blir overrasket, vil den som oftest forsøke å trekke seg unna, men hvis den føler seg truet eller blir tråkket på, kan den bite. Dette opplyser Folkehelseinstituttet.

Beskyttet, men ikke utrydningstruet

Hoggormen er Norges eneste giftige slange og er en av tre ormer i norsk fauna. Selv om arten er fredet, er den ikke regnet som truet.

Ifølge Agria blir hunder oftest bitt i snuten eller labbene. Rundt 30 prosent av bittene er imidlertid såkalte “tørrbitt”, hvor ingen gift sprøytes inn. Slike bitt er ufarlige.

For bitt med gift kan symptomene inkludere smerte, hevelse og rødme rundt bittstedet.

"Hunder som blir bitt i labbene, risikerer å få de mest alvorlige symptomene. Blodsirkulasjonen i beina er bedre samtidig som det er mindre vev som tillater hevelse. Dette gjør at giften raskere tas opp i kroppen," sier Solheim.

For mennesker kan hoggormbitt også være alvorlig, men dødsfall er sjeldne i Norge.