Økokrim med advarsel: "Ikke la deg lure"

12/07/2024 08:31

Emma

Nyheter
Foto: Wikimedia Commons
Økokrim kommer med en alvorlig advarsel.

Svindelmetoden kjent som «spoofing» blir stadig mer utbredt.

Denne metoden innebærer at svindleren skjuler seg bak et falskt telefonnummer eller et nummer som tilhører noen andre.

Økokrim har nylig rapportert at flere av deres ansatte har opplevd at deres telefonnumre har blitt brukt i slike svindelforsøk.

Det skriver Økokrim.

Fredrik Lykken, fagleder for forebygging i Økokrim, beskriver svindlerne som svært dyktige på sosial manipulasjon.

"Svindlerne opptrer profesjonelt og høflig, og kan få deg til å tro at de vet mye om deg. De utnytter følelser som frykt og stress ved å hevde at penger er på vei ut av kontoen din eller at noen forsøker å ta opp lån i ditt navn," sier Lykken i en pressemelding.

Lykken advarer om at et enkelt Google-søk ikke er nok for å avkrefte svindel.

"Hvis en melding ser ut til å komme fra en bank, et firma eller en offentlig institusjon, bør du kontakte dem direkte gjennom offisielle kanaler for å bekrefte at henvendelsen er ekte. Bruk kontaktinformasjon fra deres offisielle nettside," råder han.

Økokrim understreker at verken politiet eller bankene vil be deg om å overføre penger.

Lone Charlotte Pettersen, avdelingsdirektør for forebygging og etterretning i Økokrim, påpeker viktigheten av å være skeptisk.

"Ikke la deg lure av at personen du snakker med virker å vite mye om deg. Del aldri sensitiv informasjon som passord, personnummer eller bankinformasjon. Vi vil aldri be deg om å gjøre det," sier Pettersen.

Samlet sett er budskapet klart: Vær på vakt mot «spoofing»-forsøk, og kontakt alltid institusjoner direkte gjennom offisielle kanaler for å bekrefte autentisiteten av mistenkelige meldinger.